Mai mult femei originare din Republica Moldova povestesc despre cum au trecut prin cancerul mamar și cum au reușit să-l învingă. Acum, aceste femei au nevoie de reabilitare, care se face doar la Chișinău, dar nu include internarea în spital, așa că sunt nevoite să găsească soluții pe cont propriu. Așa au ajuns la Casa Valeriu, un spațiu unic în țară, dedicat celor care luptă cu cancerul sau urmările lui.

Casa a fost fondată de Doina Cernavca în anul 2023, după ce aceasta și-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Ea povestește că mergea cu el la tratament, la procedurile de la Spitalul Oncologic din Chișinău și acolo vedea foarte multă lume.

„Cineva dormea pe scaunul din față, cineva pur și simplu stătea așezat și spunea că stă de la 5 dimineață, pentru că doar atunci a avut rutieră și a putut să vină la Chișinău”, spune Doina. 

Așa s-a născut Casa Valeriu, dedicată bolnavilor de cancer. Doina susține că nu a fost și nici nu este acum ușor, căci sunt puțini donatori, iar cheltuielile sunt mari. 

Tatiana, Nadejda, Ecaterina

O femeie din Ceadâr-Lunga, Tatiana Coltoclu, povestește că după un control medical în anul 1997, medicii i-au găsit o malformație și au sfătuit-o să meargă la Spitalul Oncologic, unde aceasta și a aflat că are cancer în stadiul întâi. Chiar dacă avea o frică mare, Tatiana a decis să se opereze cât mai urgent. Acel moment a schimbat complet viața Tatianei, dar și a copiiilor săi. 

„Fiul meu a decis să devină medic după ce a aflat că am cancer”, spune ea cu mândrie. „Mi-a spus: „Mama, pe tine nu voi putea să te ajut, dar vreau și eu să salvez vieți””. 

Nadejda Gordilă a ajuns la Casa Valeriu din satul Pârlița, raionul Fălești. Femeia, în vârstă de 80 de ani, povestește că și surorila sale au avut cancer mamar. „Au decedat, s-au dus prea târziu”, povestește ea calm despre ce s-a întâmplat acum 14 ani.

Iar Ecaterina Atamaniuc, în vârstă de 72 de ani, este din Tiraspol. Femeia povestește că avea grijă să meargă regulat la controlul mamar. În anul 2016, după ce sora ei geamănă a fost operată la sân, a mers de urgență la control. Atunci, doctorul a menționat că are modificări legate de vârstă, dar i-a spus că nu e grav. În următorii ani femeia a ratat verificările regulate și, când a venit în 2019 la mamografie, modificările se transformaseră într-un „grăunte”. Totuși, în câteva săptămâni „grăuntele” i-a fost extirpat.

Reabilitare pentru toată viața

Potrivit Lilianei Prodan, șefei secției de reabilitare la Institutul Oncologic, deschisă pentru prima dată în anul 1982, în societatea noastră încă există multă stigmatizare legată de cancer. Ea spune că a avut nenumărate cazuri în care femeile se rușinau să spună că sunt la evidență la Institutul Oncologic. 

Medicul explică că înlăturarea cancerului presupune îndepărtarea parțială sau integrală a glandei mamare. „Se înlătură și ganglionii limfatici din regiunile axilare, subclaviculare și, din cauza aceasta, apar probleme de circulație limfatică și una dintre complicații poate fi limfoedemul”, precizează Prodan. 

În așa situații reabilitarea presupune limfodrenajul pneumatic, ceea ce presupune o mânecă care se îmbracă pe brațul pacientei și facilitează circulația limfei. Aceasta este una dintre cele mai frecvente și necesare proceduri de reabilitare. Totuși, tratamentul este ambulatoriu, nu e nevoie ca femeile să fie internate în spital. 

Liliana Prodan spune că suportul familiei în cazurile oncologice este extrem de important. Ea menționează că familia este cea mai bună bază care poate să dea susținere persoanei diagnosticate cu cancer. Și societatea, dacă acceptă corect toate problemele care sunt legate de această boală, ajută mult pacienții. 

Luna octombrie este dedicată conștientizării cancerului mamar. Cancerul de sân este o boală care presupune creșterea rapidă a celulelor canceroase în țesutul glandei mamare. Este cel mai răspândit tip de cancer. Rata de supraviețuire este de 99%, dacă este tratat la timp.

Cum poate fi prevenit cancerul mamar:

1. Autoexaminarea regulată a sânilor poate ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului mamar, dar și leziunile benigne sau infecțiile. Aceasta ajută la cunoașterea formei și consistenței sânului sănătos și facilitează depistarea unor modificări cât mai curând posibil

2. Cancerul mamar poate fi prevenit prin activitate fizică și menținerea greutății sănătoase.

3. Depistarea la timp a nodulilor prin screeningul anual a glandelor mamare mărește șansa de tratare completă a cancerului mamar.

sursa