Timp de un an, 217.477 de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) din Republica Moldova. În prezent, la evidență sunt 69.183 de persoane care au fost diagnosticate cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.
Statistică și probleme diagnosticate
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea și bunăstarea mintală sunt influențate de un spectru larg de factori. Poate fi vorba de predispozițiile genetice, dar și de circumstanțele sociale și mediul în care trăiesc oamenii. Deseori, problemele de sănătate mintală sunt cauzate de factori externi cum ar fi abuzul, divorțul, doliul sau circumstanțe generale cum sunt sărăcia, instabilitatea, migrația, conflictele militare.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că o persoană din patru s-a confruntat sau se va confrunta cu o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții.
În 2021, s-au adresat după ajutor la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova 217.477 de persoane. Aceste cifre includ examinările psihiatrice cu certificare pentru comisia militară, permisul de conducere, permisul de port-armă și altele. Circa 55% dintre adresări au avut loc în mediul rural, iar 45% – în cel urban. Din numărul total de adulți care au avut nevoie de ajutor, 60% sunt bărbați, iar 40% – femei. Totodată, anul trecut, la centrele comunitare au fost consultați 28.620 de copii, 53% dintre aceștia locuiesc în mediul rural.
Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală depistate și tratate în cadrul CCSM sunt schizofrenia, tulburările schizoide şi delirante (12.527 de cazuri), tulburările nevrotice, cele legate de factori de stres şi tulburările somatoforme, inclusiv anxietate, depresie nevrotică, reacţie la stres sever şi tulburări de adaptare (4.879 de cazuri). Demența este și ea o problemă des întâlnită (3.977), la fel ca tulburările de dispoziţie, inclusiv depresia și tulburarea afectivă bipolară (3.417), dar și tulburările dezvoltării psihologice, inclusiv cele din spectrul autist (1.843 de cazuri).
Cum funcționează Centrele Comunitare de Sănătate Mintală
Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este un serviciu medico-social care oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. La ora actuală, 40 de centre își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară.
Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă, instruită să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. Unul dintre principiile de bază ale activității centrelor este realizarea vizitelor la domiciliul beneficiarilor.
Dacă o persoană are anumite îngrijorări sau simptome legate de sănătatea mintală, ele trebuie discutate în primul rând cu medicul de familie. Ulterior, acesta decide dacă este sau nu necesară adresarea la un Centru Comunitar de Sănătate Mintală.
Adresarea directă la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este, de asemenea, posibilă prin programare telefonică, în baza vizei de reședință. Lista centrelor, cu telefoane de contact, poate fi găsită aici.
La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament.
Reforma serviciilor de sănătate mintală
Subdiagnosticarea problemelor de sănătate mintală este o provocare pentru Republica Moldova, întrucât, potrivit experților, populația ezită să viziteze un specialist în sănătate mintală, din cauza stigmatizării și a unei eventuale excluderi sociale.
Până la Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova, sistemul de sănătate mintală era unul învechit și nu exista un suport oferit gratuit de stat pentru consultații psihologice ale persoanelor adulte. Astfel, cel mai des, soluția erau medicamente și/sau internarea în spitalele de psihiatrie.
În statele dezvoltate, acest model nu mai funcționează de multă vreme, întrucât este demonstrat științific faptul că recuperarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală este mai eficientă și de lungă durată în cazul tratamentului în comunitate.
Astfel, au fost constituite Centrele Comunitare de Sănătate Mintală în toate regiunile Republicii Moldova, ca serviciu public de sănătate, gratuit și confidențial.
Guvernul Republicii Moldova a hotărât să piloteze acest model, a căutat susținere și parteneri de implementare. Astfel, a fost semnat acordul de cooperare cu Guvernul Elveției și a fost posibilă lansarea reformei și a proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, în 2014.
Prima fază a proiectului s-a desfășurat în perioada 2014 – 2018. A doua fază se va încheia pe parcursul anului 2022.
Printre obiectivele proiectului pentru faza a doua se numără:
- Implementarea unui nou model de îngrijiri comunitare de sănătate mintală, funcțional și aplicat în activitatea zilnică a 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală;
- Eficientizarea resurselor umane din sistem prin instruire și mentorat constant;
- Crearea unui sistem de management al calității serviciilor comunitare de sănătate mintală;
- Destigmatizarea și promovarea serviciilor de sănătate mintală în rândul populației.
Proiectul MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este finanțat de Guvernul Elveției și implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții Trimbos (Olanda), prin intermediul unității de facilitare Instituția Privată Trimbos Moldova, conform necesităților de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.
Acest material informațional a fost elaborat în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.