Persoanele care au rămas fără un loc de muncă pot beneficia de ajutor de șomaj. Acesta se acordă în baza cererii de înregistrare a statutului de șomer depuse la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă (STOFM).
Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), ajutorul se oferă persoanelor care întrunesc următoarele condiții: sunt înregistrate cu statut de șomer la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, nu realizează venituri din activități de muncă, au activat și au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice până la data înregistrării, nu refuză un loc de muncă corespunzător sau participarea la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de STOFM.
În cazul încetării activității de muncă ca urmare a lichidării sau încetării activității angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal, cuantumul ajutorului constituie 50% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani până la data înregistrării cu statut de șomer. Totodată, în cazul încetării activității de muncă în alte circumstanțe, cuantumul constituie 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani până la data înregistrării cu statut de șomer.
Perioada de plată a ajutorului de șomaj variază de la 5 până la 9 luni, în conformitate cu stagiu de cotizare.
Stabilirea cuantumului și plata lunară a ajutorului de șomaj se realizează de către Casa Națională de Asigurări Sociale.