Patru funcţionari din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei(APCSP) au fost reţinuţi de CNA şi procurori, într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Aceştia că ar fi pus la cale o schemă de corupţie, prin intermediul căreia ar fi pretins şi primit sistematic bani de la agenţi economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială.

În fapt, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, angajaţii APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianţii din pieţele din capitală şi din ţară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceştia ar fi pretins şi primit de la agenţi economici bani sub formă de taxe de protecţie. 

În patru din cazurile documentate de CNA, sumele variau între 5 000 şi 10 000 de lei, erau transmise în câteva tranşe şi percepute sub pretextul de a nu confisca marfa sau de a permite comercializarea bunurilor în lipsa actelor permisive.

Mai multe percheziţii au fost operate în această dimineaţă în birourile de serviciu de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei. Drept urmare, patru inspectori au fost reţinuţi şi plasaţi în izolator pentru 72 de ore. La moment, persoanele sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, funcţionarii bănuiţi de corupere pasivă riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală de până la 400 000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice de la 7 la 10 ani, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.