Patrimoniul cultural al umanităţii completat cu încă 2 valori. Care sunt acestea

Berea belgiană şi rumba cubaneză au fost introduse pe listele “patrimoniului cultural imaterial” al umanităţii. Decizia a fost luată ieri de către comitetul UNESCO.

Cu peste 1.500 de tipuri de bere diferite, „fabricarea şi aprecierea acestei băuturi face parte din patrimoniul viu al multor comunităţi aflate pe întreg teritoriul Belgiei. Această cultură joacă un rol în viaţa cotidiană precum şi când la evenimente festive”, a argumentat UNESCO, citat de news.ro.

„Rumba în Cuba, cu cântecele, mişcările, gesturile şi muzica sa, este o expresie a rezistenţei şi stimei de sine care evocă în egală măsură graţia, senzualitatea şi bucuria de a fi alături de oameni”, este rezumatul UNESCO.

Sărbătorirea Noului An pe 21 martie în 12 ţări – Afganistan, Azerbaidjan, India, Iran, Irak, Kazakhstan, Kîrghîzstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Turcia -, cunoscută sub numele de „Nowruz” în India şi în Iran, este încă una din cele cinci valori intrate pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Un eveniment festiv (Mangal Shobhajatra), creat de studenţi în Bangladesh şi cele 24 de perioade solare chinezeşti, importante pentru agricultori, au completat lista.