Orologiul de pe arcul de triumf a fost reparat. Potrivit primarul general Ion Ceban, de astăzi, ceasul va anunța din nou prin sunet fiecare sfert de oră, precum și ora exactă.

„Începând de astăzi, la ora 10:00, orologiul care are peste 100 de ani, va fi pornit și va anunța din nou prin sunet fiecare sfert de oră, precum și ora exactă în Piața Marii Adunări Naționale. A fost găsită piesa necesară, iar mecanismul de pe monumentul de arhitectură de însemnătate națională are din nou „voce”.

Cel mai important ceas al țării, precum și simbol al Chișinăului, care este luminat pe timpul nopții, este unul mecanic care este repornit o dată la fiecare 24 de ore. Ceasornicarul care zilnic urcă cel puțin 40 de trepte ca să ajungă în turn, învârte un scripete, care ridică niște greutăți ce mențin ritmul mecanismului.
Detaliul care face ca orologiul din centrul capitalei să fie unicat este mecanismul care unește ceasul de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf”, a declarat Ceban.

Reamintim că ceasul nu a mai sunat din primăvara anului trecut, după ce piesa responsabilă de sunet s-a uzat. Piesa care unește mecanismul ceasului de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf a fost confecționată după schițele vechi dintr-o placă metalică specifică.