Aproape toate ascensoarele din Chişinău, deservite de intreprinderea municipală “Liftservice” ,au termenul de exploatare depăşit cu zeci de ani. Din acest motiv, multe se strică şi pun în pericol siguranţa locatarilor. Pentru unele lifturi, vechi de peste 50 de ani, nu se mai produc piese de schimb, iar mecanicii recunosc că le vine tot mai greu să le repare. Situaţia s-a agravat în ultimii şase ani, perioadă în care Liftservice nu a mai schimbat în Chişinău niciun ascensor.

Ascensorul din acest bloc din sectorul Râşcani este unul dintre cel mai vechi din Chişinău. Are aproape 50 de ani ȘI se strică des.

„Ca atare 25 de ani au un termen. Ele trebuie reparate, verificate, tot anul, dar eu ştiu, fac ceva”.  

Autoritățile dau însă asigurări că liftul e perfect funcţional aşa că locatarii nu ar avea motive de îngrijorare.

ANATOLIE BALAN, maistru, Î.M. Liftservice: „Recent s-a dat motorul la reparaţie. S-au reparat rulmenţii motorului. S-a reparat curgerea uleiului din reductor. Şi la fel, roata de conducere, tot s-a reparat şi s-a pus înapoi. Ceea ce ţine de siguranţă, el e foarte sigur”.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Motorul, roata de tracțiune limitatorul de viteză și cablurile din oțel sunt principalele elementele de siguranță ale ascensoarelor. Astfel de piese, vechi de aproape jumătate de secol, nu se mai produc in prezent, așa că, dacă se defecteaza, nu mai pot fi înlocuite”.

În curând, ascensorul va fi înlocuit cu altul nou. Vor fi schimbări și în alte șapte blocuri din Chişinău după ce Primăria a alocat zece milioane de lei. Pe lista blocurilor în care urmează să fie înlocuite ascensoarele nu se regăseşte şi cel în care liftul a căzut în gol. Inginerii de la Liftservice susţin că  acesta este perfect funcţional, iar incidentul s-a produs din cauza supraîncărcării.

VIOREL COLUN, inginer şef, Î.M. Liftservice: „Erau patru persoane, suprasarcină a fost şi s-a acţiona limitatorul de viteză. A fost o zdruncinătură, adică mică. Liftul acesta poate fi folosit în siguranţă, şi mai departe?  – Da, liftul poate fi utilizat în siguranţă. Nu avem temei de frică”.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă îndeamnă locatarii să evite deplasarea cu liftul dacă au suspiciuni că ar putea fi cu probleme.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă IGSU: „Ar fi bine să opteze pentru scări, mai ales că am avut situaţia că aceştia au rămas blocaţi. Iar în cazul în care s-au pomenit blocaţi în interiorul cabinei ascensorului, trebuie să apeleze de urgenţă serviciul 112 pentru ca salvatorii să poată veni la faţa locului. Dacă ipotetic oamenii ar putea deschide uşa, ar putea fi periculoasă pentru securitatea acestora”.

Anul trecut, Lifteservice, cea mai mare companie din Republica Moldova care se ocupă de montarea, întreţinerea şi reparaţia ascensoarelor, a cheltuit peste 700 de mii de lei pentru lucrări de întreţinere. Din cele 2 mii 500 de lifturi pe care le are în gestiune, mai bine de jumătate au peste 40 de ani, iar 97 la sută sunt cu termenul de exploatare depăşit. Inginerii recunosc că nu au o alte soluţii decât să le repare cu piese vechi pe care le mai găsesc prin depozite. În curând, şi aceste stocuri se vor epuiza. În Republica Moldova sunt aproximativ 10 mii de ascensoare, dintre care nouă mii în municipiul Chişinău. Ele sunt întreţinute şi deservite de 10 companii.

sursa