În perioada 11 – 17 aprilie, autoritățile au sancționat nouă persoane după ce au dat foc vegetației uscate, amenzile având valoarea totală de 18.750 de lei.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele teritoriale de Poliție au întocmit nouă procese-verbale la Bălți, Râșcani și Fălești în suma de 18.750 lei și cinci procese–verbale cu aplicarea a 200 ore de munca neremunerată în folosul comunității.

Reprezentanții IGSU menționează că de la începutul anului, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 1.195 cazuri de ardere a vegetației uscate care au afectat o suprafață de 2.510 de hectare de teren.

Totodată, în perioada 31 ianuarie – 17 aprilie, de către angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție au fost întocmite 72 procese-verbale dintre care: 51 procese-verbale în suma de 252.750 lei și 21 procese-verbale cu aplicarea a 840 ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Angajații IGSU continuă informarea și avertizarea populației în toate regiunile țării, la capitolul riscurilor legate cu producerea incendiilor de vegetație și sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată.

De la începutul anului, specialiștii IGSU au atenționat 51.657 persoane privind măsurile, care trebuie să fie respectate pentru evitarea riscului producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetație uscate pe arii extinse. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintește cetățenilor, că incendiile de vegetație, prezintă un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor.

„Cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt  îndemnați să nu arunce mucuri de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Copiii trebuie să fie monitorizați strict de maturi  pentru a nu le permite jocul cu focul și alte surse de aprindere”, avertizează IGSU.

sursa