NATO a anunțat că a trimis în România trei avioane de supraveghere de tip AWACS, ceea ce constituie o noutate și o modificare a strategiei de supraveghere a flancului estic al NATO, din care România reprezintă o piesă esențială.

Avioanele AWACS (E-3A Airborne Warning and Control System) vor sprijini așadar prezența consolidată a NATO în regiune și vor fi folosite pentru a monitoriza activitatea militară rusă.

O aeronavă AWACS poate monitoriza și detecta avioane aflate la sute de kilometri distanță, ele find cele mai potrivite pentru a asigura paza spațiului aerian aliat.

De la începutul războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a consolidat prezența în Europa de Est, inclusiv prin înființarea de noi grupuri de luptă multinaționale și sisteme de apărare aeriană ameliorate, precum și prin desfășurarea de avioane de luptă, avioane de supraveghere și tancuri suplimentare. În cazul unei crize, avioanele AWACS le-ar oferi acestor structuri militare informații în timp real privind situația actuală, ajutându-le să apere teritoriul aliat.

Punerea în funcțiune a avioanelor AWACS, ajunse la București, va dura câteva săptămâni. Acestea aparțin unei flote de 14 aeronave NATO AWACS aflate pe baza aeriană din Geilenkirchen, în Germania.

Avioanele de supraveghere de tip AWACS pot funcționa pe orice vreme. AWACS este un produs al firmei de aviație Boeing, un avion care la vremea lui a fost cel mai perfecționat de pe planetă și care, deși fabricarea lui a fost întreruptă, continuă să fie folosit intensiv, într-atât de mare a fost până acum eficacitatea sa.

Simbolica trimiterii unor avioane de tip AWACS într-o țară membră în NATO care se simte amenințată este deosebit de importantă, întrucât aceste avioane nu sunt folosite decât în caz de risc agravat de conflict armat.

In afară de statele Unite, doar Franța, Marea Britanie și Arabia Saudită posedă avioane de tip AWACS. Ele au fost fabricate într-un număr foarte mic, și posedă un sistem extrem de sofisticat de radare care permit monitorizarea oricărei mișcări la sol.

Avioanele AWACS si-au dovedit pentru prima oară eficacitatea in timpul primului război din Irak, in 1991, in supravegherea deșertului și captarea și catalogarea mișcărilor de trupe ale lui Sadam Husein.

A devenit, incetul cu incetul, avionul de supraveghere standard al NATO, fiind pus la dispoziția Alianței alternativ de către Statele Unite, Franța și Marea Britanie.

Mai recent, avioanele AWACS au fost solicitate și pentru a patrula spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria, după ce un mare număr de proiectile trase din această țară aflată în plin război civil căzuseră în interiorul Turciei, făcând chiar și victime.

Desfășurarea acestui tip de avioane de către NATO în România corespunde prevederilor articolului 4 al Cartei Alianței, potrivit căruia o țară care se simte amenințată poate solicita reunirea tuturor membrilor NATO pentru a decide măsuri crescânde de supraveghere și securitate. Aceste avioane nu pot fi desfășurate în afara teritoriului Alianței decât in caz de conflict armat.

Conflictul armat se anunță prin invocarea articolului 5 al Cartei fondatoare a NATO, iar asta se face doar în cazul unui atac direct asupra teritoriului uneia din țările Alianței.

Până acum, art. 5 a fost invocat o singură dată in istoria NATO, imediat după atentatele de la New York, prin care teritoriul Statelor Unite fusese atacat.

sursa: moldova.europalibera.org