Primăria Chișinău împreună cu Unicef Moldova vor investi 50 de milioane de lei într-o campanie de sensibilizare pentru a face locuitorii capitalei să devină asistenți parentale profesioniști. Potrivit primarului general Ion Ceban, aportul Primăriei este de 28 de milioane de lei, iar cel al Unicef Moldova de 22 de milioane de lei.
„Cine dacă nu noi vom investi în viitorul copiilor. Este un proiect ambițios, care vine în suportul copiilor, iar acțiunile noastre sunt îndreptate spre consolidarea sistemului de protecție în jurul necesităților copilului și evitarea situațiilor de risc.
Costurile vor acoperi extinderea mai multor servicii pentru protecția copilului, în perioada septembrie 2022-august 2023, iar începând cu luna septembrie 2023 serviciile vor fi susținute financiar din mijloacele bugetului municipal.
Vestea bună este că asistenții parentali profesioniști vor beneficia de un supliment la salariu în mărime de 50%, iar copiii vor beneficia de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. Totodată, la plasament copilului îi vor fi asigurate bunuri de strictă necesitate.
Mă bucur că împreună vom dezvolta sau consolida următoarele servicii de protecție a copiilor, precum:
- Dezvoltarea serviciului asistență parentală profesionistă
- Dezvoltarea Serviciului Casă de copii de tip familial
- Dezvoltarea locuinței sociale asistate
- Dezvoltarea serviciului social Grădiniță – creșă pentru copii de la 4 luni la 3 ani
- Dezvoltarea serviciului Centrul maternal
- Dezvoltarea serviciului social Centrul de zi pentru copii și familii aflați în situații de risc
- Dezvoltarea complexului de servicii sociale pentru copiii în situații de stradă.
Pentru moment, 110 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău, inclusiv copii și adolescenți refugiați din Ucraina”, a declarat Ceban.
Asistenții parentali profesioniști pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite care au experiență în educarea și îngrijirea copiilor. Aceștia ar putea îngriji unul sau mai mulți copii. Echipa serviciului Asistență Parentală Profesionistă vor oferi suport, instruire și consiliere gratuită.
„În prezent, în cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă sunt deja angajați 29 de asistenți parentali profesioniști care educă 27 de copii. Cu suportul UNICEF, acest serviciu va fi extins, fiind recrutați încă 20 de asistenți parentali profesioniști.
Protecția copiilor este o prioritate pentru Primăria municipiului Chișinău.
Toate acțiunile noastre sunt îndreptate spre consolidarea sistemului de protecție în jurul necesităților copilului și evitarea situațiilor de risc
O provocare nouă a fost determinată de criza refugiaților, care a impus responsabilitate, empatie, precum și direcționarea eforturilor spre protecția socială a persoanelor refugiate, în special a copiilor neînsoțiți și a copiilor în situație de risc. Reiterez recunoștința pentru parteneriatul durabil și continuu cu UNICEF Moldova”, a punctat Ceban.