Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a donat Întreprinderii de Stat Moldelectrica un lot de 10 drone.

Donația de drone, în valoare de aproximativ 1 milion dolari SUA, are scopul de a moderniza infrastructura de transport a energiei electrice, a consolida capacitatea Moldelectrica de a colecta informații despre starea rețelelor electrice și de a răspunde în mod eficient și prompt la eventuale incidente sau defecțiuni, contribuind astfel la creșterea rezilienței energetice a țării.

Dronele dotate cu sisteme moderne de monitorizare digitală a liniilor electrice vor permite eficientizare procesului de monitorizare a rețelelor electrice, prin colectarea de imagini aeriene detaliate pe arii extinse, reducând costul de captare a datelor și îmbunătățind siguranța angajaților Moldelectrica prin limitarea intervenției umane.

Donația de drone a fost realizată în cadrul vizitei oficiale a noului director al Misiunii USAID Moldova, Jeff Bryan, la Î.S. Moldelectrica care a făcut cunoștință cu specificul de activitate a întreprinderii, dar și cu proiectele comune în plină desfășurare.

După recepționarea echipamentelor, angajații Moldelectrica vor fi instruiți pentru a utiliza dronele atât pentru supravegherea regulată a rețelelor electrice, cât și pentru scenarii de urgență legate de infrastructura energetică.