Vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că, în aprilie, Moldova va procura gaz la prețul de peste 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că, de luna viitoare, formula de calcul a prețului de achiziție se schimbă, astfel că o mare parte a acestuia va fi format din prețul spot de pe piața europeană. Spînu a amintit că în anumite zile de la începutul lui martie prețul la gaz în Europa a trecut de 3800 de dolari.
”Da, s-ar putea să fie acest preț pentru că, conform formulei care este în contractul cu Gazprom, prețul pentru luna următoare se stabilește ca și media prețului pentru luna precedentă. Respectiv, prețurile care sunt în martie vor influența prețurile care vor fi în aprilie”, a spus Spînu, invitat la postul public de televiziune.
Ministrul nu a putut spune dacă tariful pentru cetățeni va crește în lunile ce urmează, dar a dat asigurări că cel puțin în aprilie acest lucru nu se va întâmpla.
”În același timp, vreau să încurajezi pe toată lumea în acest context geopolitic foarte complicat să economisim. Să avem grijă să economisim, pentru că deja intrăm în perioada caldă, să ne asigurăm că nu consumăm mai mult decât e necesar și să avem grijă ca împreună să facem front comun și să depășim această criză”, a menționat ministrul.
Spînu a declarat că din aprilie Guvernul nu va mai compensa consumul de gaz al cetățenilor, astfel că aceștia vor trebui să plătească integral pentru un metru cub 15,18 lei.
Ministrul a mai menționat că în Moldova probleme de aprovizionare cu gaz nu vor fi. Potrivit lui Spînu, dacă din luna mai nu vom mai avea gaz din Rusia, țara noastră va procura acest produs de la comercianții din UE.
Amintim, în luna martie Moldova procură gaz din Rusia la prețul de 547 de dolari pentru o mie de metri cubi.