Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a demonstrat că poate atrage Chișinăul în jocuri geopolitice fără ca să ne întrebe și acest fapt reprezintă o tragedie pentru statul Republica Moldova. Astfel vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a comentat decizia APCE de a declara Transnistria “teritoriu ocupat de Federația Rusă”.

“Nimeni nu a cerut opinia delegației noastre la APCE, nimeni nu a cerut opinia ministerului de Externe de la Chișinău, a Parlamentului, Guvernului, Președinției… Asta este atitudinea lor față de noi, ne pot atrage în anumite construcții geopolitice fără ca să ne întrebe. În asta constă tragedia statului nostru, nu avem o diplomație activă, nu i-am obișnuit pe partenerii noștri că noi avem o opinie proprie, că suntem gata să discutăm și că noi avem propriile viziuni față de tot ce ține de Republica Moldova”, a declarat Vlad Batrîncea la postul de televiziune “Primul în Moldova”.

Batrîncea susține că și autoritățile de la Chișinău au aflat despre acest amendament post-factum. “Respectiv și ei au fost puși într-o situație incomodă, deoarece anume autoritățile trebuie să răspundă pentru astfel de acțiuni. Această decizie a APCE reprezintă atitudinea față de guvernarea de la Chișinău. Nu cred că atunci când în țară este o guvernare puternică, activă, cineva și-ar fi permis la nivel internațional să lanseze astfel de provocări”, a mai spus Batrîncea.

“Prin această decizie, Republica Moldova este declarată parte a conflictului dintre Ucraina și Rusia, chiar dacă acest conflict este de 30 de ani și de atunci în țara noastră este pace. De ce azi, când nu avem o fază activă a conflictului, când noi căutăm soluții pașnice de reglementare, să ne bage în această rezoluție cu privire la Rusia și Ucraina?”, se întreabă Vlad Batrîncea.

Amintim că în data de 15 martie, APCE a votat o rezoluție ce se referă la conflictul dintre Rusia și Ucraina, dar la inițiativa delegației din România a fost adăugat un amendament prin care APCE declară Transnistria “teritoriu ocupat de Federația Rusă”.