Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a îndemnat populația la calm și să întreprindă toate măsurile individuale de prevenție împotriva infecțiilor respiratorii și a infecției cu Coronavirusul de tip nou. Ministrul recomandă populației să se adreseze imediat la medicul de familie la primele simptome de boală. Viorica Dumbrăveanu urmează să prezinte astăzi, 27 februarie, în plenul Parlamentului informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 întreprinse de autorități.

Potrivit ministrului, la punctele de trecere a frontierei, persoanele care intră în țară, în mod special, din țările unde există îmbolnăviri cu Coronavirsul de tip nou, sunt examinate minuțios și îndeplinesc fișele de anchetare epidemiologică.

”Apelez la implicarea tuturor persoanelor care revin în țară din zonele de risc, ca să se adreseze individual la medicul de familie, pentru examinare și monitorizare la domiciliu timp de 14 zile”, a menționat Dumbrăveanu.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății, medicul de familie va elibera la solicitare certificate de boală pentru a fi prezentate la angajator.

De asemenea, potrivit acestui ordin, va fi evaluată repetat asigurarea instituțiilor medico-sanitare cu echipamente medicale, în special în secțiile terapie intensivă, instruirea suplimentară a personalului medical și intensificate acțiunile de informare a populației.

În ultimele 24 ore, nu au fost depistate persoane care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova cu simptome asociate Coronavirusului de tip nou. Conform datelor prezentate de Poliția de Frontieră, din Italia, au sosit 745 de persoane. Toate persoanele au îndeplinit fișele de anchetare epidemiologică.