Marian Lupu s-a ales cu o funcţie nouă. El va fi co-preşedinte a Adunării Parlamentare EURONEST

Liderul PD Marian Lupu are o funcţie nouă. El a devenit co-preşedinte a Adunării Parlamentare EURONEST. Marian Lupu va deține co-președinția alături de reprezentantul Parlamentului European, eurodeputatul Heidi Hautala. Decizia a fost  luată în condiții de consens absolut în cadrul ședinței Biroului Adunării, care s-a reunit la Strasbourg pe 23 noiembrie.

În calitatea sa de co-preşedinte, Marian Lupu spune că va asigura o prezență mai largă a Republicii Moldova pe agenda europeană. “Mi-am asumat un angajament ferm să contribui la promovarea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv  prin intensificarea relațiilor pe linie parlamentară cu Uniunea Europeană”, a punctat Marian Lupu.

Liderul PDM a mai spus că va depune toate eforturile în vederea atingerii obiectivelor AP EURONEST, în special, cel privind integrarea economică continuă, liberalizarea investițiilor și susținerea reformelor socio-economice a statelor partenere. ”Nu în ultimul rând, vom colabora pe dimensiunea libertăților fundamentale și drepturilor omului, fortificării statului de drept și promovarea cooperării culturale”, a mentionat Marian Lupu. La fel una dintre prioritățile pentru 2017 va fi identificarea unor mecanisme de includere mai larga a Republicii Belarus în circuitul de cooperare AP EURONEST.

AP EURONEST reprezintă dimensiunea de colaborare parlamentară dintre Uniunea Europeană și statele Parteneriatului estic și contribuie la promovarea și consolidarea integrării europene. Instituția este constituită din deputați din statele Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și  deputați – reprezentanți ai Parlamentului European.