Macron a aflat în China ce a anunțat Putin public de la Moscova: Nu este momentul pentru negocieri în Ucraina

După vizita sa la Beijing, președintele francez îl percepe pe gigantul asiatic pe aceeiaşi lungime de undă pe probleme precum integritatea Ucrainei, respingerea armelor nucleare sau protecția copiilor.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, dă asigurări că China știe că în Ucraina sunt încă „vremuri militare”, „nu pentru negocieri”, deși este necesar să se consolideze abordări comune pentru un viitor dialog, după o vizită de stat la Beijing în această săptămână, relatează El Periodico citat de rador.

Într-un interviu publicat duminică în ziarul „Les Echos”, axat pe probleme de politică externă, Macron a susținut că „poate” războiul din Ucraina nu reprezintă o „prioritate” pentru diplomația chineză, dar că „dialogul” cu Beijingul „permite temperarea comentariilor care s-au făcut despre un fel de complezență din partea Chinei față de Rusia”.

„Cred că China face aceeași observație ca și noi, și anume că astăzi momentul este militar. Ucrainenii rezistă și îi ajutăm.

Nu este momentul negocierilor, deși le pregătim și trebuie să le punem bazele. Acesta este obiectivul acestui dialog cu China, consolidarea abordărilor comune”, a indicat președintele francez.

Printre aceste puncte, Macron a enumerat „sprijinul pentru principiile Cartei ONU” și un „memento” privind responsabilitatea nucleară, în privința căreia a insistat că „îi revine Chinei misiunea de a trage concluzii cu privire la faptul că președintele Putin a desfășurat arme nucleare în Belarus la câteva zile după ce a fost de acord să nu facă acest lucru”. Lista abordărilor prioritare, pentru președintele francez, este completată cu respectarea „dreptului umanitar și protecția copiilor” și „angajamentul pentru o pace negociată și durabilă”.

În interviul, acordat în timpul șederii sale în China (între 5 și 8 aprilie), Macron a subliniat importanța construirii „autonomiei” europene pe probleme strategice, de la apărare la industrie, o problemă care a fost ignorată mulți ani. Rezultatul a fost o creștere europeană a continentului pe care Macron vrea să o evite, scoțând și Europa din logica celor două blocuri mondiale.

„Dacă are loc o accelerare a duopolului (referitor la China-Statele Unite), nu vom avea timp sau mijloace să ne finanțăm autonomia strategică și vom deveni vasali, în timp ce putem fi un al treilea pol dacă avem câțiva ani la dispoziție pentru a-l construi”, a spus el.

Astfel, referitor la problema Taiwanului, el a susținut că Europa ar trebui să-și urmeze propriul „ritm”, în loc să se adapteze la poziția SUA față de China.

sursa