Lucrările de curățare a albiei r. Bîc au început. Primarul general Ion Ceban a mers astăzi la fața locului pentru a se asigura că totul decurge potrivit proiectului.

Astfel, potrivit primarului, râul va fi curățat în perimetrul str. Mihai Viteazu – Feredeului, iar lucrările au început de la Petru Rareș.

„În dimineața zilei, la fața locului a fost discutat detaliat planul de intervenție, după care a fost dislocată tehnica și utilajul necesar pentru a începe lucrările propriu-zise. Costul total al proiectului în sumă de 3.5 milioane de lei este pentru a curăța peste 2 km din albia râului, bani prevăzuți în bugetul municipal. Termenul de realizare a lucrărilor este de o lună şi jumătate.”, a declarat Ion Ceban.

Edilul mai punctează că decizia de curățare a râului a fost luată de comun cu membrii comisiei, în urma inundațiilor din zonă. În acest context, comisia a analizat situația și a venit cu propuneri concrete pentru a identifica cele mai rezonabile soluții.

Conform unui contract semnat în 2017, lucrările vor fi realizate de antreprenorul general, S.A. „Feraru-S”, care a câștigat atunci licitația și a mai efectuat lucrări pe porțiunea Mihai Viteazul – Petru Rareș.

Contractul de proiect a fost în valoare de 34 de milioane lei și au fost executate lucrări în sumă de 2 milioane de lei. Astfel, ai fost reamplasate rețelele din albie, iar proiectul a fost sistat din lipsă de bani.

„Actualmente, analizăm posibilitatea curăţării râul Bîc şi pe alte porțiuni, deoarece acesta a ajuns într-o stare deplorabilă, după ce foarte mulți ani nu a fost îngrijit. Mai mult, unul din motivele inundațiilor de pe strada Albișoara, în urma ploilor abundente, este anume faptul că râul este înnămolit şi plin cu deşeuri”, a mai subliniat Ceban.

Amintim că a fost creată o comisie care a analizat situația și a venit cu propuneri concrete pentru a identifica cele mai rezonabile soluții astfel ca să putem soluționa problema. Pentru a preveni inundațiile, dar și o eventuală catastrofă ecologică, din cauza neevacuării nămolului și acumulării deșeurilor, experții care au elaborat proiectul de curățare a râului Bîc, au căzut de acord în privința necesității continuă de salubrizare a râului și monitorizarea permanentă a albiei acestuia., în urma ploilor abundente, este anume faptul că râul este înnămolit şi plin cu deşeuri.