Mai multe acțiuni culturale vor avea loc în cadrul celei de-a III-a ediții a Universității Populare de Vară ”Vasile Stroescu”, care se va desfășura în perioada 17-18 august la Edineț și în comunele Bădragii Noi și Parcova, informează SubiectulZilei cu trimitere la MOLDPRES.

Evenimentul este organizat după modelul  Universității Populare de Vară  de la Vălenii de Munte, județul Prahova din România, creată  în 1908 de către istoricul Nicolae Iorga. Actuala ediție a Universității Populare de Vară  se va deschide vineri dimineață, cu depuneri de flori la bustul poetului și omului politic român Ion Buzdugan. La manifestare vor participa directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău Valeriu Matei, primarul orașului Edineț Constantin Cojocaru, scriitori și  istorici din R. Moldova și România.

În aceeași zi, va fi inaugurată Biblioteca publică  ”Ion Buzdugan” la Liceul ”Mihai Eminescu” din Edineț,  după care își vor desfășura lucrările două sesiuni de comunicări:  „Deputații în Sfatul Țării din ținutul Hotin și rolul lor în realizarea Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918” și „Personalități contemporane. Mihai Cimpoi – critic, istoric literar al culturii”. Ziua se va încheia cu spectacolul „Țara mea de glorii, țara mea de dor” susținut de Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău, la Casa de Cultură a or. Edineț.

Ziua de sâmbătă, 18 august, va începe cu dezvelirea plăcii comemorative a deputatului în Sfatul Țării Dimitrie Mârza în comuna Bădragii Noi, raionul Edineț. În continuare, vor avea loc dezvelirea plăcii de atestare documentară a comunei Parcova, dezvelirea plăcii comemorative a deputatului în Sfatul Țării  Anton Crihan și inaugurarea Bibliotecii publice „Anton Crihan” din comuna Parcova.

Ulterior, se vor desfășura vernisajul expoziției de pictură și  Simpozionul „Parcova-2018”. Apoi va avea loc semnarea acordurilor de înfrățire a comunei Parcova, raionul Edineț cu comuna Mahala, regiunea Cernăuți și comuna Berchișești, județul Suceava. În continuare, organizatorii și participanții vor putea asista la concertul formațiilor artistice „Vatra” din Botoșani, „Busuioc” din orașul Drochia, „Ciobănaș de la miori”  din comuna Parcova și ansamblului din comuna Mahala, regiunea Cernăuți.

Universitatea Populară de Vară ”Vasile Stroescu”  este organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Parcova, Consiliul Raional Edineţ, Primăria orașului Edineţ și Asociaţia Culturală „Parcova-Nova”.