Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova a fost lansată astăzi la Chișinău. Stația va înregistra poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse. Datele care vor fi furnizate în baza acestei monitorizări vor ajuta la luarea deciziilor ce fel de politici centrale și locale vor fi dezvoltate pentru a crește calitatea aerului, transmite IPN.
Potrivit ministrului mediului, Iuliana Cantaragiu, la nivel național, conform necesităților, trebuie să activeze 18 stații de monitorizare în regim online. „Este un pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic”. „Stația măsoară pe cinci indicatori în regim permanent și în baza acestor serii de date putem vedea cum se schimbă indicatorii pe parcursul zilei, în funcție de traficul care este în oraș, și cum aceste indicatorii scad pe parcursul nopții, când traficul este mai lejer”, a explicat ministra.
Ambasadorul statului German în Republica Moldova, Ulrich Kinne, a subliniat că, în calitate de parte a Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova s-a angajat să transpună o serie de directive a UE în legislația națională. Aceasta include directiva Parlamentului European privind calitatea aerului înconjurător și a unui aer mai curat pentru Europa. Prin urmare, Moldova trebuie să efectueze „o monitorizare cuprinzătoare a calității aerului și să depună efortul pentru a atinge nivelul sub valorile limite ale UE”.
„Pentru a reduce poluarea aerului, în primul rând în orașe, sunt necesare măsuri, în special în sectorul transporturilor. Acest lucru este relevant și pentru Republica Moldova, unde calitatea depășește limitele obligatorii ale Uniunii Europene. Adoptarea legii privind calitatea aerului înconjurător demonstrează disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a promova un mediu mai bun și o legislație mai apropiată de UE”, a declarat ambasadorul.
Lansarea stației automate de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea Legii privind calitatea aerului atmosferic. Conform noii legi, pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a calității aerului atmosferic, teritoriul țării urmează a fi divizat în zone și aglomerări de poluanți atmosferici cu concentrații atât ridicate, cât și mai scăzute, în dependență de structura surselor de emisie (trafic, industrie, gospodării), condițiile climatice, descriere geografică. Aceste caracteristici vor fi relevante în identificarea tipologiei stațiilor ce vor urma a fi instalate: de trafic, industrială, urbană, rurală sau de fond.