Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a efectuat o vizită de lucru la sudul Moldovei pentru a verifica cum decurg lucrările de reabilitare a 85,5 km din drumul național M3 Chișinău–Giurgiulești.

Compania responsabilă a dat asigurări că va îndeplini lucrările în termenii contractuali stabiliți și le va executa integral până la sfârșitul lunii octombrie curent, transmite Știri.md.

Actualmente au loc lucrări de stabilizare a terasamentului pe anumite sectoare și se înregistrează un procent de realizare de 86%. 

Potrivit ASD, proiectul este divizat în două sectoare și prevede reabilitarea sistemului rutier a 54,4 km ai primei secțiuni, ce traversează ieșirea din municipiul Comrat, satele Chirsova, Congaz și Svetlîi din UTA Găgăuzia, Balabanu, Aluatu și Chirilovca din raionul Taraclia și construcția a 31,1 km de drum nou, ce trece prin localitățile Ciumai din raionul Taraclia și Burlăceni din raionul Cahul.

Valoarea totală a proiectului constituie circa 30 de milioane de euro, bani alocați din împrumutul acordat Guvernului de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

De asemenea, reprezentanții ASD au efectuat o vizită de lucru pe drumul de ocolire a localității Slobozia Mare drumul M3 (km 0+000-km 18 + 290). 

„Referitor la construcția drumului de ocolire a satului Slobozia Mare, acesta are un progres al lucrărilor de 40%. Sunt finalizate în jur de 85% din lucrările de terasament și 50% din execuția stratului de bază stabilizat cu ciment. Drumul de ocolire are o lungime de 18,29 km. Urmează ca până la sfârșitul lunii august să fie executate în jur de 50% din stratul bituminos cu binder.

Proiectul este finanțat din împrumuturile acordate de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare cu o valoare de circa 18,2 milioane de euro.

În context, analizând întreg traseul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România ca punct strategic de a uni capitala cu portul Giurgiulești, cumulativ avem o îndeplinire fizică de 76,07%. Astfel, Administrația de Stat a Drumurilor își pune ca scop ca tronsonul dat să fie deschis circulației pe anumite sectoare până la finele acestui an”, comunică ASD.