Kremlinul consideră inacceptabilă decizia Chișinăului de a-l declara pe Dmitri Rogozin persona non grata

Kremlinul consideră absolut inacceptabilă decizia Chișinăului de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova, a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de agenția de presă TASS, scrie Agerpres.

„Situația cu Rogozin este absolut inacceptabilă”, a spus el, comentând decizia autorităților moldovene.

Anterior, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde ministrul adjunct de externe Grigori Karasin i-a înmânat o notă de protest în legătură cu decizia Chișinăului de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

„Toate acestea suscită o indignare legitimă și vor primi un răspuns corespunzător. Suntem obligați să atragem atenția că astfel de acțiuni periculoase ar putea avea un efect destabilizator major asupra situației din regiune și a Europei pe ansamblu. Este un lucru deosebit de actual în contextul în care continuă tentativele unor politicieni moldoveni de a tensiona în mod artificial situată legată de reglementarea transnistreană”, se menționează în nota de protest adresată ambasadorului moldovean.

Într-o declarație pentru TASS, Karasin a declarat că această decizie a Chișinăului este nefondată și emoțională.

„Suntem foarte dezamăgiți că toate eforturile noastre din ultimii ani, care au fost orientate spre intensificarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova, sunt umbrite de astfel de decizii total nefondate, emoționale și provocatoare, ce vizează în principal năruirea întregii cooperări bilaterale”, a afirmat înaltul diplomat rus.

„Se poate vorbi îndelung despre motivație, de unele momente individuale, dar toate acestea provoacă un sentiment de mare îngrijorare pentru situația nu numai din relațiile bilaterale, ci și pentru securitatea regională și europeană”, a spus Grigori Karasin.

Guvernul de la Chișinău a adoptat în ședința de miercuri o decizie prin care îl declară pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului republicii.

Argumentând această decizie, ministrul de externe moldovean Andrei Galbur a declarat că Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii și declarații cu caracter denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său.