În procesul de negocieri cu Uniunea Europeană, nimeni nu va impune autorităților de la Chișinău o lege prin care pământurile să poată fi vândute străinilor, după aderarea R. Moldova la UE. Acest lucru se va negocia expres după cum vor solicita autoritățile statului. Precizările au fost făcute de șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, după ce declaraţiile sale anterioare la acest subiect au stârnit mai multe dezbateri în spațiul public.
„Am văzut foarte clar mesajele doamnei preşedinte şi domnului prim-ministru că Republica Moldova va asigura interesele naţionale în procesul de negocieri. Şi da, pot confirma că acesta este scopul negocierilor. Practic, toate ţările care au devenit membri ai UE în ultimii 20 de ani au negociat diferite interdicții şi restricții pentru vânzarea pământului străinilor. În acest proces de negocieri şi este aceasta pentru Republica Moldova pe viitor”, a declarat Janis Mazeiks pentru TVR Moldova.
Cât despre declarația anterioară, diplomatul a explicat că s-a referit la practica altor state europene. Totuși, ambasadorul a precizat că acest proces este decis de fiecare guvern național și că nu există vreo lege care ar impune vânzarea terenurilor. Mazeiks susține că prin denaturarea declarației sale a devenit victima propagandei anti-UE.
„Multe dintre aceste discuţii nu vin din Moldova, dar din Rusia şi cred că acest aspect este important de înțeles că nu este doar o discuţie aici, care va avea loc pentru că este important de a fi asigurat interesul național al Republicii Moldova, dar şi că aceasta este exploatată din Rusia”, a precizat Janis Mazeiks.
Anterior, șefa statului, Maia Sandu, și premierul Dorin Recean au declarat că, în cadrul negocierilor de aderare, Republica Moldova, ca multe alte state europene, va cere aplicarea restricțiilor de vânzare a pământurilor cetăţenilor străini.