Irak ar putea permite ca fetițele de până în nouă ani să poată deveni soții, potrivit unor amendamente propuse pentru a schimba o lege adoptată in 1959.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

Legea actuală unifică toate segmentele societății sub un singur cod, consacrând în același timp drepturile femeilor și ale copiilor. Pe lângă stabilirea vârstei căsătoriei, legea abordează custodia copiilor, moștenirile și plata pensiei alimentare, concentrându-se pe bunăstarea copiilor și a femeilor.

Legea „a fost una dintre cele mai progresiste din Orientul Mijlociu”, potrivit lui Renad Mansour, cercetător principal în cadrul think tank-ului Chatham House, cu sediul la Londra. Aceasta a supraviețuit „schimbărilor de regim, războaielor, războaielor civile și conflictelor de-a lungul multor, multor decenii”, a adăugat el.

Însă noile amendamente propuse ar lua o mare parte din puterea decizională atât familiilor, cât și instanțelor și ar plasa-o în mâinile clericilor, dintre care unii stabilesc vârsta pubertății la 9 ani.

Prin urmare, unii legiuitori și grupuri de apărare a drepturilor sunt îngrijorați că acest lucru ar deschide calea pentru legalizarea și extinderea căsătoriilor între copii în țară.

Partidele care propun aceste schimbări „au venit promițând democrație și un viitor mai bun pentru irakieni”, a spus Mansour. Dar nu au reușit să își respecte aceste promisiuni, ceea ce a dus la creșterea „deziluziei în rândul populației” și la proteste pe scară largă care cer servicii mai bune, oportunități sporite de angajare și încetarea corupției, a adăugat el.

„Modalitățile prin care au încercat să câștige legitimitate au dispărut”, a spus el. „Așa că aceasta este o încercare a unora dintre ei de a reafirma că sunt într-adevăr partide religioase și că legitimitatea lor se bazează pe religie”.

Încălcarea flagrantă a drepturilor copilului

UNICEF a raportat în aprilie 2023 că 28% dintre fete sunt căsătorite înainte de vârsta legală de 18 ani, deși, în conformitate cu legislația irakiană, fetele de până la 15 ani se pot căsători cu acordul unui judecător și al părinților lor.

Consecințele potențiale ale căsătoriei copiilor au fost evidențiate într-un raport separat din 2016 al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație privind efectele căsătoriei copiilor în regiunea Kurdistanului de Nord din Irak, care a afirmat că aceasta „vine de obicei cu relații sexuale nesănătoase și prost informate care pot include sex nedorit și forțat, viol domestic, vulnerabilitate la violența domestică și violența bazată pe gen și adulter”.

Acest lucru afectează în cele din urmă „bunăstarea fizică și psihică a copiilor soți”, se arată în raport.

Cu toate acestea, legiuitorii, predominant din blocul musulman șiit, inclusiv partidele politice Hikma, State of Law și Hukok, susțin modificările la Legea privind statutul personal, cunoscută și sub numele de Legea 188, sugerând că acestea sunt în conformitate atât cu Constituția Irakului, cât și cu legea islamică. Irakul este predominant șiit, deși aproximativ 40% din populație este musulmană sunnită.

NBC News a abordat trei parlamentari care au susținut modificările propuse. Toți au refuzat să fie intervievați.

Unii dintre cei care susțin modificările la lege au sugerat că acestea ar putea contribui la scăderea ratei divorțurilor și la promovarea valorilor familiei.

În septembrie, vorbind pentru radiodifuzorul irakian Al-Forat News, deputatul Dunya Al-Shammari a declarat că acestea ar proteja „femeile și familiile de dezintegrare, iar recurgerea la legea islamică este cel mai bun garant pentru păstrarea acestor drepturi”. Ea a adăugat că ar ajuta la „realizarea justiției între bărbați și femei în ceea ce privește custodia copiilor”.

Alții, precum colegul deputat șiit Alya Nassif, au cerut ca propunerile să fie respinse, așa cum au fost respinse amendamente similare în 2014 și 2017. Numind propunerile „periculoase”, Nassif a spus că legea „amenință societatea și familiile”. Ea a adăugat că parlamentarilor le-a fost prezentată „o colecție de idei scrise pe două foi de hârtie”, mai degrabă decât „articole juridice care trebuie discutate pentru a fi votate”.

Abuzuri și sclavie

Batta avea doar 11 ani când a fost vândută unui bărbat cu 36 de ani mai mare decât ea. În cei nouă ani care au trecut de atunci, ea a spus că a fost violată, bătută, divorțată și returnată familiei sale, care a ascuns-o de rușine și a forțat-o să devină sclavă.

Batta a spus că soțul ei a violat-o în noaptea nunții și a bătut-o regulat înainte de a o trimite înapoi la familia ei, la trei ani după ce s-au căsătorit. 

Acum, ea se teme că și alte tinere vor fi supuse unor chinuri similare dacă legiuitorii vor aproba amendamentele propuse la Legea irakiană privind statutul personal, care ar putea permite căsătoria fetelor de la vârsta de 9 ani, precum și acordarea autorităților religioase a puterii de a decide cu privire la afacerile familiale, inclusiv căsătoria, divorțul și îngrijirea copiilor.

„Modificarea legii le va da părinților dreptul de a-și vinde fiicele tinere”, a declarat Batta. „Nu vreau să numesc asta căsătorie, pentru că atunci când o fată se căsătorește la vârsta de 9 sau 10 ani, înseamnă că familia ei a vândut-o. De asemenea, le permite bărbaților să exploateze sărăcia cu care se confruntă multe familii irakiene.”

sursa