Primăria Chișinău a lansat, împreună cu partenerii de dezvoltare, Incubatorul Municipal de Afaceri, care deschide noi oportunități de afaceri pentru tinerii din municipiu, dar și pentru migranți și refugiați, și care va deveni o punte de comunicare între întreprinderile mici și mijlocii și administrația locală. Pentru început, instituția, cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați, va putea găzdui până la 30 de rezidenți.
La deschiderea oficială a incubatorului au participat primarul general Ion Ceban, reprezentanți ai UNICEF Moldova, UN WOMEN Moldova, ai mediului de afaceri și celui academic și alți parteneri de dezvoltare.
„Scopul acestui program, care oferă consultanță și spații prietenoase, este să creăm oportunități acasă pentru tinerii noștri ca să-și poată dezvolta business-ul. Mă bucur că în perioada premergătoare lansării au venit peste 1000 de solicitări la modulele de instruire. Acest lucru ar trebuie să devină o parte componentă a programului și voi propune să devină ciclic, anual. Oportunitățile de finanțare sunt diferite, iar incubatorul va fi o platformă binevenită. Ne dorim ca spațiul să devină prietenos, iar noi avem foarte multe idei, să ne gândim asupra unor altor modele extinse. Lucrăm și la un concept de cercetare și dezvoltare cu un spațiu foarte mare în Chișinău și să găsim, de exemplu, soluții de intervenții pe zonele economice libere, și pe relocații de business, inclusiv în contextul la ceea ce se întâmplă în est”, a declarat Ion Ceban în cadrul ceremoniei de inaugurare.
Potrivit edilului, Incubatorul Municipal de Afaceri va oferi spații modulare, sprijin managerial și servicii de asistență în condiții facilitare. Obiectivele generale ale oinstituției vor fi crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării și creșterii Start Up-urilor, promovarea culturii antreprenoriale și îmbunătățirea performanțelor manageriale, consolidarea unui sector privat dinamic, facilitarea accesului Start Up-urilor la surse de finanțare, creșterea numărului de activități economice competitive, încurajarea și facilitarea antreprenoriatului în rândul tinerilor etc.
Potrivit programului, beneficiarii incubatorului pot fi viitorii antreprenori, care au între 18 și 40 de ani, și care au viza de reședință în Chișinău și doresc să deschidă o afacere sau să dețină o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni.
Rezidenții pot fi și lucrătorii migranți care au fost sau sunt plecați peste hotare cu scopul desfășurării activității de muncă sau beneficiarii de remitențe cu vârsta de până la 40 ani, având reședință permanentă în municipiul Chișinău și dețin o întreprindere înregistrată în Capitală.
Totodată, beneficiari vor putea fi și refugiații care au între 18 și 40 de ani care au creat un parteneriat cu un tânăr rezident care are viza de reședință în municipiul Chișinău și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni.
Activitatea incubatorului de afaceri va fi asigurată de Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (CMDA), instituție responsabilă de implementarea Programului Municipal “STARTUP pentru TINERI ȘI MIGRANȚI”, în coordonare cu Direcția generală economie, comerț și turism, autoritatea municipală responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul socio-economic al municipiului Chișinău, inclusiv și a măsurilor de susținere a sectorului IMM.