Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a criticat dur Programul guvernamental „Satul European”, prin care se finanțează proiecte de dezvoltare locală din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, edilul a afirmat că proiectul este unul eșuat și că sumele promise au fost micșorate sau anulate pentru unele localități.

„Satul European promis de Guvern a eșuat. Toți au luat apă în gură. Sume promise au fost micșorate sau anulate pentru unele localități. În loc să dezvolte satele și orașele din țară cu bani europeni și naționali, Guvernul își bate joc de oameni și le promite marea cu sarea”, a scris Ion Ceban.

Primarul a adăugat că municipiului Chișinău i s-a refuzat finanțarea pentru proiectele depuse la concurs și că suburbii capitalei vor primi doar 87,7 milioane de lei din cele 670 milioane de lei alocați pentru Programul de Dezvoltare Locală.

„Noi am depus proiecte pentru construcția și renovarea infrastructurii sociale (școli, grădinițe, case de cultură) și măsuri de eficiență energetică în valoare totală de peste 300 milioane lei. Ce am primit? Nimic! Niciun leu! Suburbiile Chișinăului vor primi doar 87 milioane lei din cele 670 milioane lei alocați pentru Programul de Dezvoltare Locala”, a spus Ion Ceban.

Edilul a acuzat Guvernul că discriminează Chișinăul și că nu are o viziune clară pentru dezvoltarea regionala si locala.

„Acest Guvern nu are nicio strategie coerentă pentru dezvoltarea regionala si locala. Ei fac doar populism ieftin si aruncã banii publici pe proiecte neimportante sau neprioritare. Ei discrimineazã Chișinãu si ignorã nevoile reale ale cetãtenilor care traiesc si muncesc în capitala tarii”, a conchis Ion Ceban.