În premieră, o companie din Republica Moldova va efectua, pe cont propriu, un sondaj de tip exit-poll la nivel național. Inițiativa aparține companiei de consultanță și cercetare socio-politică ”Intellect Group” în colaborare cu asociația „SPERO”.

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi desfășurarea unui sondaj de opinie de tip exit-poll la ieșirea din secțiile de votare. Exit-poll-ul va fi efectuat de 150 de operatori, acreditați de CEC.

Directorul companiei „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a declarat că exit-poll-ul va fi analizat și apreciat de zeci de experți străini din SUA, Austria, Belarus, Germania, Polonia, Federația Rusă, Ucraina, România și, bineînțeles, Republica Moldova.

„Experții în științe politice, cu o bogată experiență în politologie și executarea exit-poll-urilor, vor aprecia lucrul Intellect Group și vor da o notă de final. Totodată, în ziua alegerilor mai mulți experți se vor expune pe parcursul zilei cu referire la desfășurarea sondajului de tip exit-poll. În același timp, compania Intellect Group va face legatură cu mai mulți operatori din teritoriu și de peste hotare (Italia, Franta, Germania, SUA, Rusia, Ucraina, România) pentru a discuta mersul alegerilor”, a menționat Ian Lisnevschi.

Amintim că ultimul exit-poll a fost elaborat acum 10 ani, de o echipă de specialiști din România.

Compania „Intellect Group” a fost înregistrată în anul 2014 şi are ca activitate de bază consultanță politică, cercetare-dezvoltare în științe sociale, politice, umaniste și activitate de studiere și de sondare a opiniei publice. De asemenea, se remarcă prin participarea activă la alegerile de la nivel naţional şi local. De la fondare și până în prezent compania a realizat și prezentat peste o sută de cercetări, dintre care – 15 doar în acest an.