În 2024 în Republica Moldova urmează să fie realizat recensământul populației și al locuințelor și va fi cel de-al treilea exercițiu de acest fel din istoria țării. Până atunci, în perioada 28 august – 10 octombrie curent, în 11 localități din Republica Moldova se va desfășura recensământul de probă al populației și locuințelor, în cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru populație, transmite Radio Chișinău.

Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a declarat la conferința de lansare a proiectul că recensământul va furniza informații valoroase pentru luarea deciziilor și dezvoltarea socială economică a Republicii Moldova. 

„În anul 2024 în Republica Moldova urmează să fie realizat recensământul populației și a locuințelor. Acesta are drept obiectiv producerea în condiții de calitate și comparabilitate internațională a statisticilor privind numărul și distribuția teritorială a populației și gospodăriilor, structura demografică și caracteristicile socio-economice a populației la nivel dezagregat teritorial. Recensământul va furniza informații valoroase pentru luarea deciziilor și dezvoltarea socială economică a Republicii Moldova atât la nivel național, cât și la nivel subnațional”, a declarat Oleg Cara.

Prezent la eveniment, secretarul general al Guvernului, Artur Mija a precizat că recensământul este un exercițiu complex și important pentru Republica Moldova, iar Guvernul își propune să dezvolte politici publice pe baza datelor și evidențelor. De aceea, recensământul de probă este un test foarte important pentru noi”, a punctat Artur Mija. 

Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la zece ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale.

Ultimul recensământ în Republica Moldova a fost realizat în 2014.