În ciuda reputației sale de producător și exportator de ulei rafinat de floarea soarelui la standarde înalte, Republica Moldova se confruntă cu o problemă crescândă legată de calitatea uleiurilor vegetale importate din Ucraina.

Potrivit informațiilor recente, o mare parte din aceste importuri nu numai că nu respectă standardele de calitate europene, dar ridică și semne de întrebare în ceea ce privește siguranța consumatorului.

Recentele teste efectuate în state europene, printre care și în Țările de Jos, au relevat o dublare a nivelului de colesterol în uleiurile vegetale ucrainene, depășind limitele admise conform standardelor Uniunii Europene. 

Aceste constatări au stârnit îngrijorare în rândul producătorilor autohtoni și al consumatorilor din Republica Moldova, care se confruntă acum cu riscuri legate de sănătate și de înșelăciune comercială.

În plus, există preocupări legate de ambalarea necorespunzătoare a uleiurilor importate, inclusiv etichetarea în limba română, conformitatea cu standardele de siguranță alimentară și veridicitatea provenienței produselor. Aceste aspecte sunt în contrast puternic cu standardele implementate în țările UE și reprezintă o piedică în calea alinierii Republicii Moldova la aceleași standarde de calitate.

Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, subliniază importanța implementării unor măsuri stricte de verificare și control pentru a proteja atât producătorii locali, cât și consumatorii finali. 

„Este esențial să avem o atitudine pragmatică față de importul de uleiuri vegetale care nu corespund standardelor UE, pentru a facilita creșterea economiei naționale și a asigura accesul la produse alimentare de înaltă calitate pentru consumatorii din Republica Moldova”, a declarat Rija.

În contextul acestei situații, autoritățile moldovene sunt încurajate să adopte bunele practici europene în gestionarea importurilor de produse alimentare, inclusiv uleiurile vegetale, pentru a proteja sănătatea publică și a susține creșterea sectorului agricol local.

Această problemă este cu atât mai urgentă cu cât piața mondială de uleiuri vegetale este dominată de produse de calitate inferioară, cum ar fi cele din palmier și soia, ceea ce subliniază importanța protejării și promovării uleiului de floarea soarelui de înaltă calitate, produs în Republica Moldova.

În lumina acestor evoluții, se așteaptă ca guvernul moldovean să ia măsuri ferme pentru a asigura respectarea standardelor europene în importurile de uleiuri vegetale, contribuind astfel la protecția consumatorilor și la sprijinirea producătorilor autohtoni în creșterea economică a țării.

sursa