Inspectoratul General al Poliției Republicii Moldova prezintă informații înregistrate cu incidență electorală până la ora 18:30, 20 octombrie.
Potrivit oamenilor legii, au fost înregistrate 27 de cazuri de fotografiere a buletinului de vot. Acestea au avut loc în Găgăuzia (două), la Chișinău (șapte), Șoldănești, Telenești (două), Nisporeni, Cimișlia, Drochia, Bălți (trei), Briceni, Cantemir, Căușeni, Edineț, Leova, Ungheni și Rezina.
De asemenea, au fost înregistrate 11 cazuri de deteriorare a buletinului de vot în raioanele Drochia și Chișinău câte cinci incidente, Găgăuzia două, Fălești, Rezina și Leova.
Totodată:
- Corupere a alegătorilor – opt cazuri (Chișinău- trei, Bălți, Fălești, Sângerei, Soroca, Călărași- în toate cazurile faptele nu s-au adeverit).
- Agitație electorală – 12 (Orhei-patru, Chișinău -două, Briceni-două, laloveni, Drochia, Cantemir, Edineț)
- Afișajul electoral neautorizat – șapte cazuri (Călărași-două, Soroca-două, Chișinău, Hâncești, Râșcani)
- Transportarea organizată a alegătorilor – opt cazuri (Fălești-două, Dubăsari-cinci, Gagauzia-1)
- Prezența în cabina de vot a mai multor persoane – două cazuri (Chișinău, Dubăsari)
- Încălcarea dreptului la vot- trei (Chișinău- două, Ungheni)
- Scoaterea buletinului de vot din Secția de votare – 1 (laloveni)
- Lipsa alegătorului în lista electorală- două ( Chișinău, Bălți)
- Lipsa ștampilei-1 (Chisinău)
- Împiedicarea activității organului electoral- două (Chișinău și Soroca)
- Alte incidente – 29 (prezența persoanei în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice etc.)
De asemenea, Poliția menționează că în prezent se întreprind toate acțiunile de constatare și documentare a cazurilor.
Toate cazurile, 113 la număr, au fost fixate și raportate Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Reamintim că astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Totodată, cetățenii sunt chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
Alegătorii sunt așteptați la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Președintele CEC, Angelica Caraman, a spus că până la ora 10:00 au votat peste 207.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 7,5% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.
Până la ora 09:00, misiunea Promo-LEX a recepționat 173 de semnalări de incidente de la observatorii din teritoriu. Dintre acestea, 34 de incidente au fost verificate și confirmate.