Guvernul va extinde programul subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. Totodată, autoritățile vor institui moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an. Sunt doar câteva din deciziile anunțate de premierul Ion Chicu după ședința de la ministerul Finanțelor, la care s-a discutat problema fermierilor.
„În privința rambursării TVA, vom face posibil ca acest TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor, fără ca agricultorii să achite bani preventiv. Totodată, vom face așa ca TVA acumulat în contul agricultorilor să fie folosit în contul plății pentru impozitul funciar Este vorba de 120 mln lei. Era una din cerințele agricultorilor. Vom propune extinderea programului de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori și pentru creditele existente, nu doar pentru cele noi”, a declarant Ion Chicu.
Premierul a mai spus că deja a fost pregătit proiectul ce prevede simplificarea procedurii de obținere a ajutorului de către agricultori. Documentul va fi aprobat miercuri, la ședința de Guvern.
“Am agreat ca datoriile pe care le au pentru tehnică să fie reeșalonate. Vom permite Camerei de Comerț și Industrie să emită certificate de forță majoră, care vor permite formalizarea unor relații dintre agenții economici din agricultură și furnizorii lor. S-a discutat și pentru viitor, poate chiar din 1 octombrie, de a diminua cota TVA la livrările pentru fertilizanți până la 12%, să fie cotă unică. Proiectul va fi elaborat în această săptămână și va fi discutat cu FMI”, a mai anunțat Ion Chicu.
Totodată, premierul a declarat că astăzi a avut loc ședința cu cei patru deputați din grupul de lucru, unde s-a discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii și s-a decis că se va face adresare către instituții financiare în acest sens. Totodată, va fi elaborat un proiect de Lege, care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări.
Cât despre alocarea a celor 100 de mln de lei pentru a majora ajutorul oferit agricultorilor de la 1000 până la 1500 de lei la ha, Ion Chicu a spus că atâta timp cât nu s-a ajuns la o înțelegere cu fermierii, această decizie nu poate fi luată.
În total, de ajutor de la stat vor beneficia 2800 de agricultori.