Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul propune un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. „Vom identifica și vom oferi 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă, și vom continua să identificăm resursele financiare necesare pentru subvenționarea pierderilor înregistrate. Obiectivul nostru este să acționăm în interesul tuturor agricultorilor din Republica Moldova”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut.  „Avem ferma convingere că, în urma acestor măsuri economice, se vor micșora prețurile de cost, și agricultorii din Republica Moldova, care exportă grâne vor fi mai competitivi în actualul context volatil pe piața internațională a cerealelor ”, a menționat ministrul Vladimir Bolea.

Menționăm, că Executivul a găzduit la Casa Guvernului o întrevedere în format extins, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, cu participarea celor mai mari producători de cereale, exportatori și asociațiile de fermieri din țară, pentru a dezbate acțiunile autorităților pe fundalul crizei pe piața cerealelor generate de războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

sursa