Joi, 23 aprilie, la Curtea Constituțională a fost făcută o rocadă neașteptată. Magistrații l-au destituit din funcția de președinte al Înaltei Curți pe Vladimir Țurcan și au ales un nou conducător – controversatul judecător Domnica Manole.
Această rocadă a avut loc după ce alți doi judecători, Liuba Șova și Nicolae Roșca, au depus un demers la 21 aprilie 2020.
Liuba Șova și Nicolae Roșca au ajuns în funcția de magistrați ai CC, fiind propuși de Guvernul condus de Maia Sandu.
Nicolae Roșca a fost membru PAS, condus de Maia Sandu. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roşca a candidat pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate. În cadrul concursului pentru funcția de judecător CC, organizat de Maia Sandu, Roșca a obținut cel mai mic punctaj, în comparație cu ceilalți candidați. Totuși, acesta devine judecător al Înaltei Curți.
Atunci Maia Sandu a spus că l-a ales pe Roşca deoarece acesta nu a lucrat în sistemul judecătoresc. Totodată, potrivit CV-ului prezentat de Nicolae Roşca, el a activat în calitate de membru şi președinte al Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.
Liuba Șova a fost numită judecător la Curtea Constituțională, după ce a absolvit concursul organizat de Guvern și a obținut cel mai mare punctaj – 77,4. La doar câteva zile după numirea acesteia în funcție, societatea a răbufnit în critici. Guvernul a publicat interviurile candidaților, din care se vede că Șova a mințit când a spus că vorbește limba engleză.
Guvernul condus de Maia Sandu a anunțat atunci că va înainta la Curtea Constituțională judecători care vorbesc cel puțin o limbă de circulație internațională. Din imaginile video publicate s-a aflat că Liuba Șova și Nicolae Roşca nu îndeplinesc aceste cerințe.
Imediat după ce a fost numită judecător la CC, Liuba Șova a devenit subiect a unui scandal. În cadrul unei emisiuni, aceasta a declarat că are bănuieli că decizia de a-l numi pe Vladimir Țurcan președinte la Înalta Curte a fost luată în altă parte. Șova a spus că are temei pentru aceste bănuieli, după ce a primit un sms. Mai mult, Șova a divulgat cum a votat ea, dar și magistratul Nicolae Roșca.
Ulterior, Șova a renunțat la declarațiile pe care le-a făcut și într-o precizare pentru Curtea Constituțională aceasta a declarat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal”.