Ryanair solicită Uniunii Europene să oblige Franţa să permită zborurile în spaţiul său aerian atunci când controlorii de trafic aerian sunt în grevă. Potrivit companiei aeriene irlandeze, recentele acţiuni sindicale au perturbat călătoriile pentru aproape 1 milion de pasageri, notează Politico.

Doi directori de la transportatorul low-cost au venit luni la Bruxelles pentru a anunţa lansarea unei petiţii adresate preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Oficiali susțin că în ultimele zile au avut loc sute de anulări, din cauza grevelor cauzate de reforma pensiilor în Franța.

Ryanair doreşte ca UE să forţeze Franţa să includă survolurile în definiţia „serviciului minim”, pe care controlorii de trafic aerian sunt obligaţi să îl asigure, chiar şi atunci când sectorul este în grevă.

„Comisia Europeană nu a făcut nimic în această privinţă”, directorul general al Ryanair, Eddie Wilson, argumentând că Bruxelles-ul ar trebui să garanteze libertatea de circulaţie a pasagerilor din UE.

Compania susține că nu este corect ca pasagerii care nu călătoresc spre sau dinspre Franţa, ci doar survolează ţara, să fie afectaţi de o grevă franceză, provocată de o problemă naţională.

„Oamenii pot să înțeleagă că o grevă franceză îi va afecta atunci când vor călători în Franța. Dar cei care merg de la Valencia la Milano nu vor putea înţelege de ce zborul lor va fi reținut sau anulat din cauza unei greve franceze. Pasagerilor le este imposibil să înţeleagă acest lucru şi nu este corect”, a adăugat el.

Actualul val de greve a provocat 300 de anulări de zboruri, în timp ce alte 6 000 au fost reținute. În rezultat, au fost afectați un milion de pasageri. 80% dintre aceștia nu zburau spre sau dinspre Franţa.

sursa