O capitală modernă, verde, curată și atractivă pentru tineri și turiști. Asta își doresc locuitorii orașului și a suburbiilor, care au participat la consultările publice pe marginea proiectului Strategiei de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău. Prezentările au fost organizate de Primărie, în perioada zilelor 16 – 19 mai.

Cetățenii au vorbit despre problemele care trebuie să fie soluționate cât mai curând și au venit cu propuneri pentru a îmbunătăți Strategia. Oamenii au solicitat să fie prevăzute piste pentru bicicliști în tot Chișinăul; să fie renovate fațadele, scările și curțile blocurilor vechi; să fie deschise mai multe grădinițe; să fie reorganizat transportul public și să apară rute noi de autobuz care leagă suburbiile de capitală; să fie create centre de activități pentru copii, tineri și bătrâni în toate sectoarele Chișinăului și în fiecare suburbie.

Prezentările au avut loc în format hibrid. Autorii proiectului, reprezentanții companiei „Master’s Plan” din Moscova, Federația Rusă, au participat online. Aceștia, împreună cu mai mulți reprezentanți ai Primăriei Chișinău, au răspuns la întrebările cetățenilor.

Autoritățile municipale au fost reprezentate de viceprimarii Ilie Ceban, Olga Ursu și Angela Cutasevici, arhitecta șef Svetlana Dogotaru și șeful Direcției Asistență Juridică, Valerii Bogdan. Funcționarii au accentuat importanța Strategiei, care va stabili direcțiile principale de dezvoltare a municipiului și domeniile în care se va investi mai mult, astfel încât Chișinăul să devină mai sigur, mai curat și mai confortabil pentru locuitori.

Printre prioritățile stabilite în document se numără dezvoltarea turismului, deschiderea mai multor hub-uri creative și IT în capitală, renovarea blocurilor și a curților vechi, amenajarea mai multor parcări auto și reorganizarea transportului public prin divizarea strictă a acestuia în transport urban și suburban.

Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău prevede proiectele de modernizare a capitalei și a suburbiilor, care ar putea fi implementate până în 2030. Documentul a fost elaborat gratuit de către experții din cadrul companiilor „Master’s Plan” din Rusia și „Cushman & Wakefield” din Austria și a fost supus anterior consultărilor publice cu experți. Înainte ca să fie aprobată, Strategia urmează a fi completată cu propunerile relevante ale experților și a cetățenilor.