Școlile franceze au trimis acasă zeci de fete în prima zi a noului an școlar pentru că au refuzat să își scoată abaya, ținuta largă și lungă purtată de unele femei musulmane, potrivit ministrului Educației. Aproximativ 300 de fete au sfidat interdicția privind această îmbrăcăminte musulmană, dar majoritatea au fost de acord să se schimbe, în timp ce 67 au refuzat și au fost trimise acasă. Guvernul a introdus interzicerea abaya în școli pentru a respecta regulile de secularism în educație, în ciuda criticilor care susțin că aceasta afectează libertățile civile.

Ministrul Educației, Gabriel Attal, a subliniat că “laicitatea nu este o constrângere, ci o libertate”, iar dacă fetele se vor prezenta din nou la școală purtând abaya, va exista un “nou dialog”. Președintele Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, amintind de atacurile teroriste anterioare și de necesitatea de a proteja principiile republicii și laicității.

O asociație care reprezintă musulmanii a depus o cerere la Consiliul de Stat pentru a contesta interzicerea abaya și a khamis, o ținută echivalentă pentru bărbați. Consiliul Cultului Musulman din Franța (CFCM) a avertizat că interzicerea abaya ar putea duce la discriminare și ia în considerare depunerea unei plângeri proprii. Organizația a subliniat că lipsa unei definiții clare a acestui tip de îmbrăcăminte creează incertitudine juridică și temeri de controale arbitrare.

Această controversă referitoare la abaya reprezintă o temă importantă în politica franceză, iar criticii acuză guvernul de încercarea de a concura cu partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen prin interzicerea acestei ținute. Gabriel Attal, care este considerat o stea în ascensiune în guvern, ar putea juca un rol cheie după retragerea lui Macron în 2027.