Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul fostului acuzator al lui Vlad Filat, Vitalie Galeru, la încheierea instanței de apel. Ultima i-a refuzat ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 38 din Legea cu privire la Procuratură, care reglementează evaluarea performanţelor procurorilor.

Decizia a fost pronunțată la data de 4 decembrie curent. Examinarea dosarului va continua la Curtea de Apel Chișinău.

Acțiunea a fost inițiată după ce, în iulie 2023, magistrata Tatiana Avasiloaie, de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins acțiunea prin care ex-acuzatorul a solicitat anularea ordinului procurorului general din 7 iulie 2020, restabilirea în funcție, achitarea salariului mediu lunar pentru întreaga perioadă de absență forțată de la serviciu, dar și achitarea unei compensații în mărime de un salariu mediu lunar, cu titlu de prejudiciu moral. 

Galeru a reprezentat acuzarea în mai multe dosare de rezonanță, printre care cauza penală a fostului premier Vlad Filat, dosarul coruperii deputaților, dar și cel deschis pe numele fostului procuror general interimar, Andrei Pântea. 

În ultima declarație de avere, depusă în 2020 la încetarea mandatului, Galeru declara că are în proprietate trei case de locuit – una cu o suprafață de 178,7 metri pătrați obținută în 2018 prin contract de moștenire, o alta cu o suprafață de 80,9 metri pătrați cumpărată în același an, iar a treia casă a familiei Galeru, de 88,7 metri pătrați, a fost obținută prin donație în 2013. Printre imobile se regăsește și un apartament de 38,44 metri pătrați, achiziționat în 2009. Pentru niciunul dintre bunuri nu este indicată valoarea. Familia Galeru avea în posesie în 2020 opt terenuri agricole, 28 de terenuri extravilane și șase intravilane. Ex-procurorul deținea la momentul plecării din funcție două automobile produse și achiziționate în 2019: un automobil Hyunday Tucson și o Skoda Octavia.

În iulie 2020, membrii CSP au admis contestația Inspecției procurorilor și au casat hotărârea Colegiului de disciplină și etică adoptată în privinţa procurorului Vitalie Galeru. Aceștia au adoptat o nouă hotărâre prin care l-au recunoscut vinovat de îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu și i-au aplicat sancțiune disciplinară sub formă de mustrare. Totodată, CSP l-a recunoscut vinovat pe procurorul Vitalie Galeru de încălcarea gravă a legii și i-a aplicat cea mai gravă sancțiune disciplinară – eliberarea din funcția de procuror. Astfel, pentru concurs de abateri disciplinare, prin absorbția sancțiunii disciplinare mai ușoare de sancțiunea disciplinară mai gravă, Galeru a fost eliberat din sistem.

Vitalie Galeru a fost procurorul care l-a reținut, la 15 octombrie 2015, pe ex-premierul Vlad Filat pentru 72 de ore, pentru corupere pasivă și trafic de influență. Decizia a fost luată după ce liderul liberal-democraților a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul deschis a 79 de deputați, la solicitarea procurorului general Corneliu Gurin. Tot Galeru a instrumentat dosarul fostului procuror general interimar Andrei Pântea, reținut pentru transferul în Federația Rusă al dosarului hoțului în lege Grigore Karamalak, dar și dosarul coruperii deputaților.

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!