Forțele „de menținere a păcii” din Transnistria au anunțat convocarea unui cantonament militar de trei luni. Informația a fost relatată de așa-zisul minister al apărării al regiunii transnistrene nerecunoscute.

„Contingentul de menținere a păcii continuă să accepte cererile de participare la noul cantonament de trei luni din 1 martie”, se arată într-un mesaj publicat marți pe site-ul instituţiei. În mesaj nu se specifică despre ce instructaj este vorba și care este scopul acestuia, scrie G4media, cu referire la Infotag. 

În paralel, agenția de presă oficială rusă TASS a reluat teza Kremlinului potrivit căreia exercițiile militare sunt legate de faptul că „regimul de la Kiev și-a intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei, pe care intenționează să o desfășoare ca răspuns la pretinsa ofensivă a forțelor ruse de acolo”. Drept confirmare, TASS citează un fragment din declarația purtătorului de cuvânt al comandamentului „Sud” al forțelor armate ale Ucrainei ((ВСУ) Natalia Gumeniuk, potrivit căreia „trupele ucrainene sunt concentrate în apropierea graniței cu Transnistria”.

Într-un interviu acordat posturilor de televiziune ucrainene, Gumeniuk, dimpotrivă, a afirmat că granițele Ucrainei de lângă Transnistria au fost ferm consolidate înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, iar acum „rușii încearcă să acuze Ucraina că pregătește un atac asupra Transnistriei și își mută trupele acolo”.

„Iată, se întâmplă aşa ca în lirica populară: hoțul însuși strigă cel mai tare „oprește-l pe hoț”. Credeţi, avem unde să ne înaintăm trupele și avem multă activitate de luptă. Ne-am dat seama că prezența unui contingent militar acolo ar putea reprezenta o anumită amenințare, iar ceea ce se întâmplă acum – simpla geografie școlară – sugerează că nu se pot aștepta la întăriri de nicăieri. (…) Aterizarea unui desant în Transnistria este imposibilă a priori, deoarece este necesară traversarea spațiului aerian fie al țărilor NATO, fie direct al Ucrainei. Ei bine, cine le va permite?! Prezența forțelor și capacităților noastre de grupare, care se află de-a lungul graniței cu Transnistria, este absolut adecvată amenințării care este probabilă ipotetic din această direcție – în caz de disperare absolută”, a spus Gumeniuk.

sursa