Polițiștii de frontieră din Iaşi au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni, 24 500 pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare totală de 152.180 lei românești (32 679 euro), noteaza SubiectulZilei.

Astfel, pe 11 august, în jurul orei 02.00, un polițist de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Stânca a observat în apropierea malului râului Prut, pe direcția localității de frontieră Sadoveni, județul Botoșani, un microbuz care staționa în zonă. Până la sosirea unui echipaj operativ din cadrul sectorului, polițistul de frontieră a monitorizat zona și a observat că în microbuz sunt încărcate mai multe colete cu țigări.

În urma acţiunii a fost reținut conducătorul auto, un tânăr de 21 de ani, cetățean român, domiciliat în județul Botoșani, iar în microbuz  poliţiştii de frontieră au descoperit 19 cutii cu țigări. Totodată, în urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 190.000 ţigarete (9.500 de pachete), în valoare totală de aproximativ 89.770 lei.

Tânărul aflat la volanul microbuzului a declarat că a preluat țigările de la malul râului Prut, unde au fost aduse de către doi cetățeni moldoveni cu o ambarcațiune.

Tot pe 11 august, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Românești – I.T.P.F. Iași, acţionând în baza unor informaţii, au organizat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări.

Astfel, în jurul orei 08.40, polițiștii de frontieră au observat pe direcţia localităţii de frontieră Românești, mai multe persoane care transportau în spate colete voluminoase dinspre malul râului Prut.

Deși polițiștii de frontieră au efectuat somații legale de oprire, persoanele au abandonat coletele cu țigări și au fugit. Drept urmare, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase nouă focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare. În zonă au fost descoperite abandonate zece colete cu ţigări.

În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 300.000 ţigarete (15.000 pachete), în valoare totală de aproximativ 142.410 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar cercetările sunt continuate în cele două cauze sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat sub coordonarea procurorului de caz, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.