Fondul Monetar Internațional a aprobat Acordul de finanțare cu Republica Moldova, în valoare totală de peste 590 de milioane de dolari, pe o durată de 40 de luni.
Prima tranșă care urmează a fi debursată este de 84,4 milioane de dolari.
Printre obiectivele programului se numără susținerea redresării economice după pandemia de COVID-19, satisfacerea necesităților urgente de dezvoltare și consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță.
Potrivit unui comunicat de presă al FMI, una din principale provocari ale Chișinăului este să formuleze un set de politici prudente care să atenueze impactul pandemiei și să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare fără a periclita sustenabilitatea datoriei de stat.
În urma discuțiilor de astăzi din cadrul Consiliului de directori executivi al FMI, directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, a declarat că „autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare”.
„Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. Deși asistența financiară de urgență acordată de partenerii internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu vulnerabilități structurale și de guvernanță persistente care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programul susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă are trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post pandemice, în al doilea rând, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță ale Republicii Moldova”, a mai spus Kenji Okamura.