Movul a cucerit inimile tuturor celor care și-au petrecut acest sfârșit de săptămână la festivalul „Miros de Lavandă Fest”, organizat la Gordinești, Edineț.

Oamenii au savurat din aroma florilor de lavandă, au făcut fotografii și au ascultat muzica bună a artiștilor autohtoni. „Nu avem atât de multe activități care se desfășoară la noi și este un motiv să ne întâlnim cu prietenii, să avem unde petrece timpul frumos”, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

„Pentru niște emoții pozitive, pentru o distracție bună cu oameni talentați și, cel mai important, să susținem oamenii care au aceste frumuseți.” 

La festival, mai mulți producători din nordul țării și-au expus cele mai alese bunătăți.

Olga Pidghirnaia, apicultor satul Răcăria, raionul Râșcani: „Am venit cu miere și cu asortiment apicol, ca oamenii să guste, să afle despre noi. La noi totul este natural, gustos și sănătos. Cred că aici oamenii se cunosc, aici este o atmosferă caldă și prietenoasă, aici nu este doar piață, aici este o atmosferă plăcută, de suflet.”

Polina Nicolușco, cofetar, Dondușeni: „Noi coacem torturi și deserturi la comandă. Facem torturi pentru nunți, pentru evenimente, în general la nordul țării. Sunt foarte fericită să mă aflu aici, sunt fericită că am fost invitată și sunt fericită că există astfel de sărbători la care pot interacționa cu publicul-nișă.”

Silvia Traistă, antreprenor, Fetești: „Producem dulcețuri deosebite din cireașă dulce-amăruie. Mai producem lichioruri asortate din toate fructele care sunt din primăvară până în toamnă. Le punem, după care strecurăm și asta e tot. Mai creștem plante medicinale. În primul rând, avem o foarte mare plăcere ca cineva să vadă producția noastră și să o folosească, pentru că este producție pură.”

Lanul de levănțică, în care a fost organizat festivalul, a fost plantat acum cinci ani.

Adela Creciun, organizatoarea evenimentului: „A fost o idee spontană. Știm că în mai multe orașe, în mai multe părți ale Moldovei, unde sunt câmpuri de lavandă, se fac astfel de evenimente și am vrut și noi, la nordul Moldovei, să existe un festival al lavandei. Este o afacere de familie, pe care am gândit-o împreună cu soțul meu, avem o suprafață de 4,5 hectare și suntem în al cincilea an de producere.”

Mirabela Ursachi, reprezentant GAL Vasile Stroiescu: „Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului de plante aromatice și medicinale”, care deja este în al doilea an de implementare. Noi am reușit deja să înființăm plantații în peste opt localități, de asemenea familia Creciun a beneficiat de un grant prin care a achiziționat în primul an de proiect o combină de recoltat levănțica, iar în acest an suntem parteneri și coorganizatori ai acestui minunat eveniment.”

Anul acesta, festivalul „Miros de Lavandă Fest” a fost organizat la prima ediție.