Strigăt de disperare din partea fermierilor. Aliona Mandatii, un producător de mere, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat autorităților, în care anunță că intră în incapacitate de plată a impozitelor și salariilor, iar fiscul i-a blocat conturile. Femeia susține că agricultorii astăzi au doar două soluții: ori vor ieși la proteste, pentru a fi auziți de această guvernare, ori vor lăsa totul baltă.
„Pentru că am investit pe parcursul a 15 ani în livezi superintensive de mere și cireșe, investiții foarte mari, de milioane de euro, credite luate din bănci și gajate toate bunurile de care dispunem. Ne-am pomenit în situația când avem pe stoc 250 de tone de mere soiuri, care în afară de piața Rusiei nu putem exporta pe alte piețe, nu sunt solicitate și suntem nevoiți să le vindem la suc pe copeici”, explică femeia.
Aliona Mandatii susține că a achitat salariile angajaților cu mare greu, „dar degrabă vine următoarea achitare. Impozitele nu le-am achitat, nu am de unde și fiscul deja ne blochează conturile. Creditul pe această lună în restanță, banca nu face prelungire, încă examinează și în cazul când acceptă, ne trec în categoria B și C, adică a celor răi plătitori, iar asta înseamnă că credite noi nu putem accesa încă câțiva ani înainte. Mai nou deja este și faptul că companiile care ne vindeau produsele de uz fitosanitar deja ne cer achitarea plăților în avans!”.
Fermierul a explicat că anual, achită salarii în valoare totală de 4 milioane de lei, impozitele constituie circa 2,5 milioane de lei.
„Spuneți-mi vă rog, Bolea Vladimir Iosif, Dumitru Alaiba, Andrei Spînu, Vasile Gradinaru, Radu Marian, noi, cei care facem așa investiții și asigurăm un număr impunător de locuri de muncă, merităm ca ACUM, în perioada de trecere de la o piață la alte piețe, să avem susținere din partea statutului??? Domnilor de la Guvernare, oare chiar din atâtea milioane plătite pe parcursul a 15 ani de activitate nu ne pot fi alocate subvenții de 3 lei la kg de mere livrate la suc?”, se întreabă Mandatii.
Asociația Moldova Fruct a înaintat demers către Președinție, Guvern, Parlament în data de 14 martie, prin care a solicitat subvenții pentru merele, care au rămas în stoc. Agricultorii spun nu au primit nici un răspuns. „Or protestăm ca să fim auziți, ori lăsăm totul baltă!”, a conchis Mandatii.