Fermierii din Rusia au inceput sa umple golul ramas pe piata branzeturilor, in tara lor, dupa ce autoritatile au interzis importurile din Europa.
Au creat propria variantă a unor specialităţi cunoscute, precum parmezan, gorgonzola şi camembert. Şi, spun ei, produsele ruseşti sunt chiar mai gustoase decât cele aduse din Italia sau Franţa.
În 5 ani, brânzeturile vor acoperi toată cererea internă, iar peste 7 ruşii sunt optimişti că vor începe să exporte.
Prima roată de parmezan produs în Rusia a fost prezentată la un târg de brânzeturi din Moscova. Bucata de 30 de kilograme a fost împărţită publicului chiar de guvernatorul provinciei. Parmezanul a fost produs de un fermier rus, pasionat de brânzeturile italieneşti.
“La prima ediţie a festivalului, au participat doar 25 de producători, la a doua ediţie, 50, iar acum au venit aici 200 de fermieri şi producători de brânzeturi din toată Rusia. Vorbim de o reală renaştere a sectorului brânzeturilor din Rusia”, a explicat Oleg Sirota, fermier rus.
Această evoluţie e una din consecinţele relaţiei tensionate dintre Rusia şi Occident. După ce Moscova a anexat Crimeea, Statele Unite şi Uniunea Europeană au împuns sancţiuni. Iar Kremlinul a răspuns, interzicând, în 2014, importurile de brânzeturi, fructe şi legume din Europa.
Vestea a fost mană cerească pentru fermierii ruşi.
Iar fermierii ruşi ţin morţiş să îi întreacă pe europeni. Au pregătit la târg o pizza cu 150 de tipuri de brânză. Dacă va fi omologat recordul, îi vor detrona pe producătorii germani care au gătit o pizza cu 110 feluri de brânză.