Acţiunile băncilor europene scad puternic după falimentele celor din SUA, iar Credit Suisse a coborât la un nou minim istoric, pierzând o cincime din valoare, după ce principalul său acţionar, Saudi National Bank, a anunţat că nu îşi poate majora participaţia de 10%.

Credit Suisse a scăzut pentru prima dată la sub 2 franci elveţieni (2,18 dolari) pe acţiune, după ce Saudi National Bank, principalul său acţionar, a declarat că nu poate depăşi 10% din acţiuni din cauza unei probleme de reglementare.

Acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit la un moment dat, miercuri, pierzând peste 22%. Tranzacţionarea acţiunilor a fost întreruptă de mai multe ori de către operatorul bursier, relatează News.ro, citând Reuters.

Falimentele băncilor din SUA cutremură Europa. „Pieţele sunt în degringoladă”

Indicele acţiunilor bancare europene (.SX7P) a scăzut în tranzacţiile de dimineaţă cu 5% , atingând cel mai scăzut nivel din 4 ianuarie. Indicele a pierdut 13% din valoare începând de miercurea trecută, marcând cea mai mare pierdere de la o săptămână la alta de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut.

“Pieţele sunt în degringoladă. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând ale Credit Suisse”, a declarat Carlo Franchini, şeful departamentului de clienţi instituţionali de la Banca Ifigest din Milano.

“Acest lucru trage în jos întregul sector bancar din Europa. Acţiunile au accelerat pierderile după anunţul saudiţilor. Cred că criza Credit Suisse poate fi rezolvată şi că banca nu va fi lăsată să plonjeze”, a declarat Franchini. 

Acţiunile băncii elveţiene UBS (UBSG.S) au scăzut cu 6,8%. Băncile franceze BNP Paribas (BNPP.PA) şi Societe Generale (SOGN.PA) au înregistrat scăderi de 8,7% şi, respectiv, 9,5%.

Banca spaniolă Banco de Sabadell (SABE.MC) şi cea germană Commerzbank (CBKG.DE) au scăzut și ele cu 6,5-7,5%.

Toate aceste evoluţii au loc după ce într-un interviu acordat Bloomberg TV, preşedintele Băncii Naţionale Saudite, Ammar al-Khudairy, a declarat că nu doreşte să deţină mai mult de 10% din acţiunile la banca elveţiană Credit Suisse.

Saudi National Bank, cel mai mare acţionar al Credit Suisse, nu va sprijini “absolut deloc” banca prin preluarea unei participaţii mai mari, a declarat preşedintele Ammar al-Khudairy, în interviul acordat Bloomberg TV.

Reputaţia Credit Suisse, pătată de o serie de scandaluri în ultimii ani

Reputaţia Credit Suisse a fost pătată de o serie de scandaluri în ultimii ani. Saudi National Bank a venit în ajutor participând la o majorare de capital de 4 miliarde de franci elveţieni în noiembrie, ca parte a unei restructurări majore. Întrebat de Bloomberg TV dacă este pregătit să sprijine Credit Suisse în cazul unei noi majorări de capital, al-Khudairy a răspuns: “Categoric nu, din mai multe motive, pe lângă cele mai simple, care sunt de reglementare şi statutare. În prezent, deţinem 9,8% din bancă. Dacă depăşim 10%, intră în vigoare un set de noi reguli” şi “nu suntem înclinaţi să intrăm într-un nou regim de reglementare”, a explicat Ammar al-Khudairy, citat de AFP.

Declaraţiile sale au făcut acţiunile Credit Suisse să se prăbuşească miercuri, antrenând întregul sectorul bancar, care oricum naviga în ape tulburi în ultimele zile după falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB).

Credit Suisse este una dintre băncile percepute ca fiind cele mai fragile din Europa. A doua cea mai mare bancă din Elveţia încearcă să-şi revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Ieşirile clienţilor în trimestrul al patrulea au crescut la peste 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari), menţionează Reuters.

Creditorul saudit a dobândit o participaţie de aproape 10% anul trecut, după ce a participat la majorarea de capital a Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari).

Declaraţiile oficialului saudit vin după ce Credit Suisse şi-a publicat marţi raportul anual pentru anul 2022, afirmând că banca a identificat “deficienţe semnificative” în controalele privind raportarea financiară şi că nu a reuşit încă să stopeze ieşirile de fonduri ale clienţilor. Însă bancherul saudit a spus că este mulţumit de planul de redresare al băncii elveţiene.

“Suntem mulţumiţi de planul de transformare pe care l-au prezentat. Este o bancă foarte puternică”, a declarat Al Khudairy în marja unei conferinţe la Riad. “Nu cred că vor avea nevoie de bani suplimentari; dacă vă uitaţi la ratele lor, sunt în regulă. Şi operează sub un regim de reglementare puternic în Elveţia şi în alte ţări”, a afirmat şeful Saudi National Bank.

Saudi National Bank (SNB), cunoscută anterior sub numele de National Commercial Bank (NCB), este cea mai mare bancă comercială din Arabia Saudită. În aprilie 2021, National Commercial Bank a fuzionat cu Samba Financial Group sub numele de Saudi National Bank.

sursa