Petiția „50% pentru Chișinău”, prin care municipalitatea cere ca jumătate din contribuția locuitorilor Capitalei să rămână în Chișinău, se bucură de tot mai mulți susținători. La două săptămâni de la lansare, petiția a fost semnată, atât online, cât și fizic, de 30 de mii de persoane.

„Campania de informare va continua și pe parcursul lunii februarie. Oamenii trebuie să cunoască faptul că ei contribuie cu 23 de miliarde de lei pe an, iar înapoi ne sunt restituite doar 2,8 miliarde + TDS.Prin inițiativa noastră, solicităm ca măcar 50% din veniturile capitalei (nu mai puțin de 11 miliarde de lei) să ne fie restituite pentru proiecte în Chișinău. Oamenii cer de la Primărie proiecte de infrastructură și proiecte sociale, iar banii noștri merg la majorări de salarii pentru guvernanți și la proiectele de campanie”, susține primarul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit edilului, în ultimii ani, în Chișinău s-a reușit asigurarea transparenței bugetului local, a taxelor locale, precum și creșterea veniturilor, „cu toate acestea toți cunoaștem cât de mult au crescut prețurile în toate domeniile, iar pe seama primăriei intenționat sunt puse sarcini fără acoperire financiară din partea Guvernului”.

„Despre autonomia locală se vorbește de mult, iată de ce în Parlament a fost depus și un proiect de lege unde se solicită același lucru pentru toate localitățile, astfel ca să aibă posibilitatea de a se dezvolta mult mai rapid”, a mai adăugat primarul Capitalei.

Portalul https://petitii.chisinau.md poate fi accesat la orice oră și fiecare poate vota, iar petițiile semnate fizic, pot fi lăsate în boxele din sediul primăriei și cele ale preturilor, dar și în căsuțele poștale amenajate la stațiile de așteptare cu inscripția – petiții.