După ce au susținut pretestarea la matematică, elevii claselor a XII-a cu profil real s-au plâns că testul a fost dificil. Ei au lansat o petiție online în care cer ca unele exerciții să fie simplificate. Profesorii spun că pentru o notă de 10 pretestarea a fost destul de grea, însă o notă de trecere ar putea fi obținută de către toți elevii. Ministerul Educației a reacționat la sesizarea elevilor, ministrul Dan Perciun invitându-i pe aceștia la o discuție cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, instituția responsabilă de elaborarea testelor.

Petiția a fost semnată deja de peste o mie de elevi. Petiționarii menționează că structura exercițiilor și dificultatea testului sunt comparabile cu cele ale unei olimpiade de matematică. De aceeași părere sunt și elevii cu profil real de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”. Unii dintre ei cred că, la examenul de bacalaureat, cel mai dificil le va fi elevilor care muncesc pentru o notă mare.

VOX: „Personal, pretestarea mi s-a părut accesibilă pentru o notă de cinci, șase, însă pentru o notă de 10 este puțin mai dificil de luat. Am întâmpinat dificultăți la itemul cu probabilitatea, dar acest domeniu nu îl cunosc bine și se dă mai greu.”

„Anume elevii care se străduie și doresc să ia note mari, poate da, au întâmpinat dificultăți la unii itemi care au fost grei și pentru ei este dezamăgitor să depui atâta efort și să vezi că efortul tău nu este răsplătit. Pentru mine au fost două părți unde am întâmpinat dificultăți, dar din cauză că nu am repetat, cinci am luat.”

„Mi s-a părut o pretestare destul de accesibilă pentru nota cinci, pentru nota de 9-10 deja trebuie depus mai mult efort. Personal am întâmpinat dificultăți la geometrie.”

Profesoara de matematică Natalia Bega spune că dificultatea testului depășește nivelul mediu.

„Elevi încă nu au fost pregătiți de pretestare din motivul că noi avem încă program de studiu, pregătirea de examen a început recent de două-trei zile. Ei mai au în continuare două luni de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cred că este un test de dificultate un pic peste mediu”, a explicat profesoara de matematică Natalia Bega.

Ministerul Educației este deschis pentru o discuție cu elevii care cer simplificarea itemilor din cadrul pretestării.

„Din informația furnizată de către agenție, dificultatea este comparabilă cu cea din ani precedenți. Rata de promovare la matematică în cazul celor care absolvesc un liceu, nu ne referim la cei care învață în colegii, este destul de înaltă, în creștere în ultimii ani. Suntem foarte deschiși să ne întâlnim să discutăm cu ei”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În acest an, examenul de bacalaureat va avea loc în perioada 4-21 iunie. Proba la matematică este programată pentru data de 14 iunie.

sursa