În curând, elevii claselor primare din școlile Capitalei vor putea frecventa, după ore, și grupele cu program prelungit. Acestea sunt în proces de formare pentru anul de studii 2023-2024. Anunțul a fost făcut de edilul Capitalei, Ion Ceban.

Pentru organizarea grupelor, care nu sunt obligatorii, Primăria Chișinău alocă suplimentar în fiecare an surse financiare din bugetul municipal în funcţie de numărul de elevi solicitanți, cadre didactice calificate și spațiu disponibil. Elevii sunt înscriși prin ordinul directorului instituției de învățământ, în baza cererilor depuse de către părinți sau tutori. Programul zilnic de activitate în clasele sau grupele cu program prelungit are durata de 3 sau 6 ore.

Dacă anterior cheltuielile pentru grupele cu program prelungit erau achitate fie de părinți, fie de administrația liceelor, în 2021, în pofida crizelor: pandemică, energetică și a refugiaților din Ucraina, Primăria Chișinău a preluat aceste cheltuieli.

Astfel, în anul școlar 2021-2022 au fost alocate 35 de milioane de lei, iar în 2022-2023 – 60 de milioane de lei.

Grupele cu program prelungit oferă posibilitate elevilor din clasele I-IV să rămână în școală după orele de clasă pentru a-şi pregăti temele sub supravegherea unui profesor și a petrece timpul împreună cu alți copii.