Situațiile de criză pe care le observăm în ultimii ani au demonstrat gradul de incapacitate al multor instituții internaționale și necesitatea reformării acestora. Reformă care este doar o chestiune de timp sau… o chestiune dacă acestea vor continua să existe sau nu în continuare.
La începutul anului 2022, reformarea Consiliului de Securitate al ONU a devenit extrem de actuală, însă, la fel ca în cazul altor reforme, s-a ciocnit de opoziția a două idei: prima are la bază reformarea omenirii pe principiul multipolarității, idee susținută de majoritatea țărilor lumii, iar a doua abordare promovează formula unei lumi unipolare, favorabilă SUA, care nu intenționează să împartă influența pe plan mondial cu țări ca China, Brazilia, India, Arabia Saudită, Turcia, Rusia etc.
Reformarea ONU este pentru SUA o șansă uriașă de a crea mecanisme suplimentare prin intermediul cărora să domine la nivel internațional. Exact la fel cum a reușit să influențeze, sută la sută, Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC). Încercările de a rezista și combate influența SUA au dus la crearea și dezvoltarea APEC și a altor trei.
Conform aceluiași scenariu s-a dezvoltat și Consiliul Turcic, care s-a străduit să mențină un echilibru geopolitic și să scape de influența SUA.
Presiunea asupra secretarului general al ONU demonstrează rolul distructiv pe care îl are SUA în această organizație, iar organizarea adunării ONU nu pur și simplu în zonă neutră, ci pe teritoriul SUA, vorbește despre încercările de a impune un format care răspunde exclusiv intereselor SUA.
Ideea de bază a SUA privind reformarea Consiliului de Securitate al ONU se rezumă la extinderea componenței sale și arată, la prima vedere, destul de atractiv. Însă, ca de obicei, există întotdeauna un moment, iar în acest caz este vorba despre a lipsi noii membri de dreptul de veto. Astfel, SUA vrea să creeze o iluzie a majorității țărilor care susțin politică sa, pe când în realitate nu vor avea o influență semnificativă și un rol important în Consiliul de Securitate al ONU.
Această poziția a SUA nu este tocmai înțeleasă în India, Brazilia, Uniunea Africană, Organizația de cooperare islamică, OSC, BRICS, UEE, ASEAN, fiind, de asemenea, periculoasă și pentru UE și Consiliul Turcic, escaladând situația la nivel mondial.
Asocierile regionale precum OSC, BRICS, UEE, ASEAN devin centre noi de atracție a lumii moderne, iar reprezentanții lor pot aspira la poziții în Consiliul de Securitate al ONU.
Un alt mod de a reforma Consiliul de Securitate al ONU este de a atrage noi membri permanenți al ONU cu drept de veto.
Autor: Ian Lisnevschi