Într-o lume plină de provocări și dificultăți, există și locuri unde copiii în situație de stradă pot găsi sprijin și protecție. Un astfel de loc este Centrul de servicii pentru copii în situație de stradă din municipiul Chișinău, care activează în regim non-stop și este unicul centru din republică, care oferă servicii sociale pentru copiii în dificultate.

Acest centru funcționează sub egida Primăriei Chișinău și are ca scop prevenirea și combaterea fenomenului stradalității infantile. Aici, copiii aflați în situație de risc, cum ar fi cei supuși violenței, cei neglijați de părinți, care vagabondează și cerșesc – indiferent dacă provin din Chișinău sau din alte raioane ale țării – pot beneficia de asistența informațională și psihopedagogică a unei echipe multidisciplinare formate din asistenți sociali, psihologi, pedagogi și medici.

„Centrul oferă un complex de servicii sociale adaptate la nevoile fiecărui copil: alimentație, igienă personală, spălarea și schimbarea hainelor, formarea deprinderilor de viață (autoservire, spalarea veselei etc.), dezvoltarea abilitatilor cognitive si sociale (comunicare si comportament), suport in studierea si asimilarea programelor scolare (orientare profesionala), consiliere si reabilitare psihosociala (individual si in grup), facilitarea accesului si insotirea la serviciile din comunitate (educatie , sănâtate , culturâ) , conlucrarea cu autoritatile tutelare pentru reintegrarea copilului in familia biologica sau in alte forme alternative de ingrijire”, a declarat Ion Ceban.

Anual , prin acest centru trec circa 90 de copii , dintre aceştia circa 80 la sutã sunt din republicã şi 20 % sunt din Capitalã , preponderent din suburbii . De la începutul anului 2023 , Serviciul a acordat suport la peste 32 de copii din întreaga țarã .

Un exemplu concret este cel al lui Andrei , un baiat in varsta de 12 ani , care a ajuns la centrul dupa ce a fugit de acasa din cauza abuzurilor fizice si verbale ale tatalui sau . Aici , el a primit ingrijire medicala , consiliere psihologica si sprijin educational . Dupa cateva luni , cu ajutorul asistentului social , s-a reusit restabilirea legaturii cu mama sa , care locuieste intr-un alt oras . In prezent , Andrei se afla in grija mamei sale si merge regulat la scoala .

Centrul de servicii pentru copii în situaţie de stradã din Chişinãu este o oazã de speranţã pentru cei mai vulnerabili dintre noi . Prin activitatea sa , el contribuie la respectarea drepturilor copilului si la promovarea unei societati mai responsabile si mai solidare . Cu toate acestea , observam ca actiunile intreprinse nu sunt suficiente ca sa amelioreze semnificativ starea de lucruri la acest capitol . Problema necesita o abordare mai larga unde ar trebui sa-si coaguleze eforturile toate autoritatile .