Mai multe spitale din capitală au fost incluse în proiectul lansat de Primăria capitalei, privind eficientizarea energetică. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, care a subliniat că vineri a fost semnat contractul cu agentul care va executa lucrările.

„3 spitale municipale vor fi reabilitate în cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, inițiat de Primăria municipiului Chișinău. Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiți circa 145 de milioane de lei. Este vorba de: IMSP ”V. Ignatenco”, IMSP SCM ”Sfânta Treime”, IMSP SCM nr.1. Câștigătoare în urma flicitație internaționale organizată, a fost desemnată Compania „Amina & S Services” din Azerbaidjan, astăzi a fost semnat contractul”, a subliniat primarul general.

Lucrările de intervenție din partea antreprenorilor se vor desfășura pe parcursul a 18 luni și constau în măsuri de izolare exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; sisteme de contorizare inteligentă, restabilirea rețelelor inginerești.

„Vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde care vor diminua esențial emisiile nocive pe fiecare din instituții.
Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de lucru și activitatea instituțiilor beneficiare. Este vorba de ultimul lot din cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, în total fiind termoizolate 23 de instituții sociale”, a conchis edilul.

Valoarea totală a Proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. Grant).