Guvernul crapă de invidie că orașul Chișinău este în plină dezvoltare și încearcă să pună bețe în roate administrației publice locale. Primarul general Ion Ceban spune că cei de la conducerea țării încearcă să falimenteze mai multe Întreprinderi Municipale. După ce au încercat la Apă Canal, acum au trecut la Direcția Transport și anume la întreprinderea Exdrupo.

În ședința de astăzi, edilul s-a referit la o decizie stupidă a Guvernului, și anume cea a Consiliului Concurenței, care a cerut explicați de la muncipalitate, de ce Întreprinderea Municipală face lucrări din capitală, dar nu alte companii private, în urma unor licitații.

Ceban spune că cei de la Guvernare urmărește falimentarea Întreprinderii Municipale, astfel, favorizând unii agenți economici. „Ceea ce vreau să zic, important este că atât timp cât sunteți la guvernare, nu gândiți că veți fi acolo veșnic, iar proiectele și deciziile nu le luați pentru un primar sau funcționari, dar pentru locuitori și oamenii care muncesc în Administrația Publică Locală și în această țară. Sunt mulți oameni care în urma deciziilor stupide la nivel de guvern, pot rămâne fără salarii și locuri de muncă.

O situație absurdă, este creată artificial la Direcția Transport și Căi de comunicație. Cei de la Consiliul Concurenței au cerut la început explicații de la Direcția municipală de ce Întreprinderea municipală Exdrupo face lucrări de infrastructură prin oraș și nu alt agent economic. Primăria având o Direcție municipală, o întreagă întreprindere care se ocupă cu acest domeniu, nu trebuie să facă lucrări de reparații a drumurilor și să organizăm concursuri, unde să participe și alți agenți economici, dar și întreprinderea municipală responsabilă „EXDRUPO” că poate cineva propune un preț mai mic”, a declarat Ceban în cadrul ședinței de astăzi de la Primăria Chișinău.

Primarul spune că de fapt se vrea ca Exdrupo să falimenteze să nu aibă volumul de lucrări și să câștige anumiți agenți economici.

„Cred că au anumiți agenți economici care vor să câștige lucrări și să nu fie Exdrupo responsabil. Se face tot posibilul prin diverse acțiuni să fie atacată Primăria, Direcțiile și Întreprinderilor Primăriei. Plus, la unii șefi de direcții și întreprinderi sunt fabricate dosare și prin persoane terțe se transmit diverse mesaje pentru ca să intimideze oamenii. Sunt chemați pe la diferite structuri. Acest lucru îngrijorează. Este rușinos pentru cei care au anunțat că vor fi altfel și vor munci pentru oameni. Se dorește falimentarea instituțiilor și scoaterea banilor din bugetul municipal și a instituțiilor din subordinea primăriei. Până când muncesc pentru ei însuși, și-au asigurat prime de 800 de lei, pensionarii nu au primit nimic, și-au mărit bugetele pentru instituții, etc.

Au tot cerut explicații cei de la Consiliul Concurenței și au constat încălcare că Exdrupo nu ar trebui să se ocupe de reparația drumurilor, repet, fiind întreprindere municipală. Consiliul concurentei a stabilit că încălcare delegarea serviciului public de întreținerea drumurilor și indică că trebuie să organizam licitație. A constatat ca Exdrupo trebuie să achite arenda pentru utilizarea mijloacelor de transport procurate tot de Primăria Chișinău. Voi sunteți cu toți acasă? Tot e bine? Mesele copioase și-au făcut treaba în această perioadă?

Au calificat ca ajutor de stat alocațiile transferate la Exdrupo anual începând cu 2018 până în 2021, ceea ce este ilegal potrivit lor. Ca și în cazul Apă Canal. Astfel iar vor să jumulească Primăria de câteva sute de milioane de lei. Merg cu tot felul de corturi prin capitală și promit vremuri bune. Întorceți-ne cele 600 de milioane de lei și vom face toate promisiunile Dvs făcute. Au emis raportul preventiv, noi vom da argumentele prin care vom motiva poziția Primăriei, dupa asta ei vor emite decizia”, a punctat edilul. „Nu îmi faceți rău mie, faceți rău orașului, locuitorilor și oamenilor care lucrează la întreprinderi. Scopul e ca multe întreprinderi să dea faliment. Nu puteți da niciun rezultat la nivel de țară și o singură insulă de dezvoltare care este mun. Chișinău, în aceste perioade destul de complicate, vreți să o distrugeți. Noi facem progrese în parcuri, școli, curți de bloc, sistem de sănătate, direcție socială, în suburbii. Este josnic ceea ce faceți”, a punctat Ceban.

Primarul afirmă că va ataca decizia în judecată. „Dacă nu știți cum se lucrează, treceți Prutul și vedeți cum se lucrează în acele orașe”.